Interieur - Badkamer

Badkamer met natuurlijke of balansventilatie?

Door dagelijks een douche of een bad te nemen, krijgt jouw badkamer te kampen met een grote hoeveelheid waterdamp. Teveel vocht zorgt voor condensatie met als resultaat schimmelvorming. Goed ventileren is dé oplossing, maar volstaat natuurlijke ventilatie wel? Of kies je beter voor balansventilatie?

Badkamerventilatie

Ventilatie is heel belangrijk in vochtige ruimtes zoals de badkamer! Indien de vochtigheid te hoog is kan er schilmmelvorming ontstaan en wordt de lucht heel ongezond. Ventilatie zorgt er echter voor dat waterdamp en muffe lucht afgevoerd worden en levert op die manier een essentiële bijdrage aan het comfort en de gezondheid van de badkamergebruikers. Maar voor welk ventilatietype kan je best kiezen? Natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie?

Natuurlijke of mechanische ventilatie?

Een raam openen is efficiënt, maar met ons grillige Belgisch klimaat kan natuurlijke ventilatie ook onaangenaam zijn. De lucht zal warm zijn in de zomer en het kan heel erg koud en vochtig zijn in de winter. Het is belangrijk om de ramen vijftien minuten per dag open te zetten om frisse buitenlucht binnen te laten! Maar door enkel dit soort ventilatie te gebruiken, zal er veel warmte ontsnappen, wat niet goedkoop en zeker niet ecologisch is!

Traditionele mechanische ventilatiesystemen zijn ook efficiënt tegen schimmelvorming! Helaas hebben zij hetzelfde minpunt, door de condensatie via een ventilatierooster naar buiten af te voeren, kunnen warmteverliezen ontstaan. Zo ontstaan er dan weer temperatuurverschillen en een hogere energiefactuur!

Balansventilatie

De ideale oplossing is mechanische ventilatie met warmterecuperatie installeren. Dit ventilatietype, ook wel balansventilatie genoemd, brengt zuivere lucht in de badkamer zonder warmteverlies. De warmte van de afgevoerde lucht wordt namelijk gebruikt om de aangevoerde, frisse lucht te verwarmen. In tegenstelling tot de andere mechanische ventilatietypes, moet de badkamer perfect hermetisch worden afgesloten en roosters zijn dus uit den boze.

Een zeer efficiënt systeem dat garandeert dat 95% van de warmte gerecupereerd wordt. Balansventilatie is niet enkel aangenaam, geluidloos, efficiënt en makkelijk te bedienen, dit ventilatietype brengt ook geen temperatuurschommelingen of tocht mee en is zeer milieuvriendelijk.

Wil je meer weten over ventilatie of een stappenplan ontwikkelen om de ventilatie van jouw woning te optimaliseren? Dan is deze ventilatiegids exact wat je nodig hebt!

Maand van de ventilatie bij Lambrechts badkamers

Juni is bij Lambrechts badkamers de maand van de ventilatie. Ben ik bij renovatie ook verplicht een ventilatiesysteem te installeren? Welke verschillende types zijn er op de markt? En welk ventilatiesysteem past het best in mijn huis? Tijdens een boeiende inforsessie  kom je alles te weten over ventilatie! Deze sessie vindt plaats op maandag 18 juni van 18u30 tot 19u30 en nschrijven kan via store@lambrechts.eu.

20/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Maak zelf een groene gevel met klimplanten!
Volgende artikel
Verwarmen op gas? Gebruiker getuigt