Interieur

Anders wonen: boven leven en beneden slapen

Het gevolg van de crisis, ecologische motieven, terugkeer naar de stad, minimalistische trends,… Wat er ook van zij, de meerderheid van de nieuwe woningen worden almaar compacter. Om de ruimte optimaal te gebruiken en de kleine oppervlakten een ruimtelijk gevoel mee te geven, hebben architecten ideeën in overvloed. Anders wonen kan je onder andere doen door boven te leven en beneden te slapen.

Anders wonen om ruimte te optimaliseren

Veel architecten hebben al met brio aangetoond dat het mogelijk is om bewoonbare oppervlakte zo optimaal mogelijk te gebruiken en het comfort voor de bewoners te verbeteren. Om dat te bereiken, zijn er bij de interieurinrichting al meerdere schrandere oplossingen gebruikt. Compacte meubels, schuifwanden,… er zijn genoeg ideeën en oplossingen voorhanden.

Zelfs in de meest kleine ruimtes kan je allerlei ingrepen doen die ervoor zorgen dat de kamer groter lijkt. Het gebruik van een spiegel doet een woon- of slaapkamer bijvoorbeeld groter lijken. De ruimtelijke perceptie is dan ook belangrijker dan de werkelijke grootte van een kamer.

De verdiepingen omdraaien

Een slim idee bestaat erin om de verdiepingen van je woning ‘om te draaien’. Met andere woorden: boven leven en beneden slapen. Op het gelijkvloers bevinden zich dan de slaapkamers en daarboven de leefruimtes zoals de keuken, eetkamer en het salon. Het is een uitstekende manier om je woning een meer ruimtelijk gevoel te geven. De leefruimtes bevinden zich hoger en zo krijg je een weidser uitzicht naar buiten. Bijkomend voordeel is dat je geen last meer hebt van mensen die proberen binnen te gluren. Trappen kunnen ook het ruimtelijke effect wegnemen. Wanneer je op de bovenste verdieping leeft, bevinden die zich niet in je gezichtsveld.

14/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Spiegel jezelf en je interieur
Volgende artikel
Belgen zullen nog meer beleggen in vastgoed