Interieur

The American Dream: zó voeg je een vleugje Amerika toe aan je woning

amerikaanse stijl keuken

Het is al zo oud als de Verenigde Staten zelf: de dubbele gevoelens van Europeanen voor wat er zich aan de overkant van de Atlantische Oceaan afspeelt. Meestal gaat het om een combinatie van waanzinnige fascinatie en absoluut onbegrip. Ook wat interieurs betreft, is Amerika soms een inspiratiebron en dan weer een bron van ergernis. Wij geloven alvast dat wij het een en ander kunnen opsteken van de rijkelijk versierde Amerikaanse interieurs. Een bloemlezing.

Typisch Amerikaanse interieurs: druk maar harmonieus

We kunnen Amerikaanse interieurs uiteraard niet over een kam scheren. Er zijn tientallen bouwstijlen in trek, waaronder de rustgevende strandhutstijl, de retro Arts and Crafts-stijl, verschillende Victoriaanse interieurstijlen en de landelijke American Country-stijl. Maar in de VS tref je ook heel wat woningen aan in modernistische stijl, zoals de unieke Mid-Century Modern-inrichting die nu het momenteel weer heel goed doet.

amerikaanse stijl huis

Wat Amerikaanse interieurs steevast onderscheidt van Europese, is hun drukke inrichting. Designers en decorateurs laten maar weinig ruimte onbenut. De inrichting vertrekt meestal van een erg klassieke indeling, met een grote eettafel in het midden van de ruimte, en naar elkaar gekeerde eenzitten in de hoeken. Hoe je het ook aanpakt, voor een echte Amerikaanse look moet je je huis goed vullen. Denk aan matten, volumineuze gordijnen en voldoende kunstwerken of fotolijsten aan de muur. Ga voor luxueuze zetels, meerdere eenzitten en bijzettafels, en chique kroonluchters aan het plafond.

amerikaanse stijl interieur

Maar verlies het kleurenpalet ook niet uit het oog. Een harmonieus kleurenpalet is cruciaal als tegengewicht voor de drukke inrichting. Een palet met zachte blauwtinten en andere pastelkleuren is een klassieker. Ook zand- en aardetinten doen het goed in combinatie met donkerhouten meubelen of een prachtige parketvloer. Tenzij je de moderne toer op wil, vervang je wit maar beter door écru of beige in een Amerikaanse interieur.

amerikaanse stijl kleurenpalet

Luxueuze Amerikaanse keukens

Onmisbaar in je Amerikaanse droomwoning is een luxueuze keuken. Concreet betekent dat:

  • werkbladen in luxueuze, glanzende natuursteen,
  • een groot kookeiland,
  • veel (donker) hout,
  • en een Amerikaanse koelkast, uiteraard!

amerikaanse stijl keuken

American Rustic: hout en natuursteen

In Amerika is men dol op natuurlijke materialen, zoals houten balken en dito vloeren, maar ook muren in robuuste natuursteen. Een van de redenen waarom hout en natuursteen zo populair zijn en blijven, is dat je ze perfect kunt combineren in zowel een landelijke en rustieke woning als in een moderne. Zo doe je het bijvoorbeeld in een rustieke woning, in typisch Amerikaanse blokhutstijl:

amerikaanse stijl slaapkamer

Maar zo kan het ook in een modernistisch pareltje:

amerikaanse stijl modern

Helemaal overtuigd van het Amerikaanse interieur en wil je het zelf ook in huis halen? Dan kan een interieurinrichter je bijstaan!

13/11/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Landelijk wonen: laat je inspireren door deze drie unieke woonstijlen
Volgende artikel
Energie besparen? Zorg voor een optimale temperatuurregeling in huis