Interieur

A touch of industrial – 4x de industriële look in huis halen

Doe maar lekker wat je wilt. Dat is het idee achter het interieur van 2015. Een landelijk kleurenpatroon combineren met strakke meubelen? Doe maar! Je retro interieur wat opsmukken met industriële eyecatchers? Go for it! En dan wel met deze accessoires

In een land als Groot-Brittanië waar de industriële revolutie nog steeds zijn sporen nalaat, kom je vroeg of laat in aanraking met de industriële interieurstijl. In oude gebouwen, maar ook in moderne nieuwbouwwoningen waar volop geflirt wordt met deze ruwe stijl. De populariteit waait echter ook over naar het vasteland en meer en meer mensen experimenteren met accessoires en elementen uit de industriële stijl.

Industriële verlichting en lampen

Een eerste hippe trend die we oppikten in Londen en die we ook al de ronde zagen doen op Pinterest en Instagram zijn de zogenaamde filament bulbs. Dit zijn gloeilampen of ledlampen waarbij de gloeidraad kunstwerkjes op zich zijn. Denk maar aan de iconische Edison lamp. Het leuke aan deze lampen is dat het eyecatchers op zich zijn. Je vindt daarom heel wat zelfbouwpakketten bestaande uit een gloei- of ledlamp, de kabel (beschikbaar in tal van kleuren en zelfs patronen), fitting en eventueel een rozet voor het plafond.Maar bij Moose in the city vind je bijvoorbeeld ook plug & play sets van het merk NUD. Ook op Etsy.com vind je heel wat indrukwekkende lampen.

Wij zijn alvast fan van de William and Watson webhop die een mix levert tussen vintage en industrieel. Je vindt er tal van vormen en formaten voor ieder plekje in huis. Bind enkele lampen samen om zo een prachtige lichtbron te creëren of hang enkele ‘losse’ lampen op verschillende hoogtes.

Als een lamp in een kooi

Wil je de lamp toch wat aankleden? Dan kan dat ook met een industrieel jasje. Ook de bulb cages of lampkooien winnen aan populariteit. We spotten ze op Grand Designs Live, op de vintage markt in Brixton en ook op Pinterest en Instagram maken ze furore.

Je vindt ze bij William and Watson, JamJar Lights en allicht nog bij vele andere (interieur)shops.

De ruwe pracht van gietijzer

Gietijzer is een prachtig materiaal dat zeer populair was tijdens de industriële revolutie en nu als een soort van vintage materiaal terug opduikt in onze interieurs. De grote gietijzeren ramen, deuren en wanden zijn een waar statement voor je interieur. Imposant maar toch transparant, klassiek en toch strak. Of met andere woorden: het beste van alle stijlen!

Het materiaal wordt ook gebruikt om meubels te maken, zoals dit knappe bed, en natuurlijk ook decoratie.

Industrieel kraanwerk

Tot slot is er nog het industriële kraanwerk. En dan komen we meteen uit bij het prachtige kraanwerk van Watermark Designs. Puur vakmanschap in combinatie met eeuwenoude designs en moderne technieken leveren de meest indrukwekkende ontwerpen op. Je waant je meteen in een oude fabriek in de 19e eeuw!

Wij vielen vooral voor de Brooklyn 31 & Elan Vital 38-collectie maar ook de andere collecties bieden tal van pareltjes. Het leuke aan de Brooklyn 31-collectie is dat de draaiknop van de kranen ons spontaan doet denken aan een brandkraan. De Elan Vital-collectie schreeuwt dan weer het industrialisme uit. Combineer de kranen uit deze collectie met metrotegels en je hebt de perfecte industriële badkamer of keuken! Nog even aanvullen met de vintage en industriële doucherekjes, badaccessoires en afloopputjes en je badkamer en/of keuken is 100% industrial!

 

19/05/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kan je linoleum combineren met vloerverwarming?
Volgende artikel
Vruchtgebruik en naakte eigendom: wat met de erfenisrechten?