Inspiratie

7 tips om je bovenverdieping in te richten

ouders staan beneden met verhuisdozen, twee jonge kinderen rennen trap op

Heb je de sleutel gekregen van je nieuwe huis? Dat is geweldig nieuws! Maar nu begint het pas: de inrichting! Met alleen een keuken, woonkamer en badkamer is natuurlijk slechts een deel van het huis af. Dan moet de hele bovenverdieping nog onder handen genomen worden. Maar waar moet je in godsnaam beginnen? Hier lees je alvast 7 tips om je bovenverdieping in te richten.

witte slaapkamer, grijze accenten, balkonnetje
Een slaapkamer met balkon: wie wil dat nu niet?!

1. Bedenk welke kamers waarvoor gaan dienen

Denk eerst en vooral na over hoe je de bovenverdieping gaat indelen. Zo wil jij misschien wel profiteren van de voordelen van een thuiskantoor. Daarnaast zul je ook al aan de toekomst moeten denken: wil je bijvoorbeeld graag kinderen? Dan heb je meerdere slaapkamers nodig! Houd op voorhand ook rekening met de grootte van de ruimtes, die bepaalt welke kamer waar komt.

Bij de indeling van de kamers is het belangrijk om rekening te houden met het licht en geluid van buiten. Zo richt je de kinderkamer door het drukke verkeer bijvoorbeeld beter niet in langs de straatkant. En in een thuiskantoor ben je dan weer heel wat productiever als er veel daglicht binnenkomt.

2. Maak een lichtplan om je bovenverdieping in te richten

Volgende tip: maak een lichtplan! Zo weet je perfect waar je stopcontacten moet installeren. Een lichtplan hoeft heus niet ingewikkeld te zijn. Je weet immers op voorhand welke kamer waarvoor zal dienen, waardoor je ook de belangrijkste plekken in de kamer kent. Donkere hoekjes? Daar zul je lampen moeten zetten en/of hangen! Op sommige plekken zul je sowieso wat extra licht kunnen gebruiken, bijvoorbeeld aan je bureau.

Extra tip: Gebruik een dimmer in de slaapkamer, zodat je ’s avonds in een zacht licht nog gezellig een boek kunt lezen.

om je bovenverdieping in te richten: goede verlichting aan het bed, vrouw die leest
Zorg voor verlichting op de juiste plaatsen.

3. Raak geïnspireerd door je eigen moodboard

Weet je niet helemaal hoe je je bovenverdieping wilt inrichten omdat je je eigen stijl eigenlijk niet zo goed kent? Maak dan een moodboard! Dat is heel eenvoudig: neem een grote stapel woontijdschriften en knip de foto’s, meubels en kleuren die je aanspreken uit. Die kleef je vervolgens op je moodboard. Dat kan een prikbord of een magneetbord zijn, maar evengoed een groot A3-blad.

Is knippen en plakken niet helemaal jouw ding? Dan is de online app Pinterest zeker iets voor jou! Je vindt er ontzettend veel wooninspiratie en slaat in slechts een enkele seconde je favoriete afbeeldingen op.

4. Begin met de basis bij de inrichting van je bovenverdieping

Met je moodboard in de hand, ga je alvast aan de slag met de basis: de vloeren en muren! Een warme houten vloer met parket of laminaat, of liever een stoere betonvloer? De keuze is helemaal aan jou. Kijk goed naar wat er bij je moodboard past, maar houd zeker ook rekening met de praktische zaken. Zo is parket niet ideaal in de kinderkamer of is niet elke betonvloer even geschikt voor vloerverwarming. Laat je zeker goed informeren bij je lokale vakman of interieurzaak!

vrouw schildert witte muur
Schilderen gaat snel en gemakkelijk.

De muren kun je dan weer behangen of schilderen. Ook daar zal het moodboard je verder helpen en je in de juiste richting wijzen. Maak van de bovenverdieping bijvoorbeeld een mooi geheel door voor een witte basis te kiezen, met in elke kamer een leuke accentmuur. Het grote voordeel van schilderen of behangen? Je kunt je muren gemakkelijk opnieuw verven of er gemakkelijk nieuw behangpapier op kleven wanneer je de kleur bent beu gezien.

5. Shop & recycleer meubels om je bovenverdieping in te richten

Om je bovenverdieping in te richten, heb je natuurlijk ook meubels nodig! Begin bij de grootste, meest noodzakelijke meubels, zoals een bed, kleerkast of bureau. Pas wanneer die hun plekje hebben gekregen, kun je kijken of er nog plek is voor wat extraatjes. Ook hier houd je het best ook een oogje op het moodboard, zodat de hele kamer nog steeds dezelfde stijl heeft.

Nieuwe meubels hoef je heus niet allemaal in één keer te kopen, je kunt de uitgaven altijd wat spreiden. Aarzel bovendien niet om oude meubels die je al hebt, te hergebruiken. Ga ook langs bij verschillende woonwinkels om inspiratie op te doen. Of misschien vind je je droomstuk wel in een kringloopwinkel!

6. Zorg voor die finishing touch

Nu je muren een leuk kleurtje hebben gekregen en de meubels in de kamers staan, is het tijd voor die laatste ditjes en datjes. Dankzij accessoires komt er meteen heel wat sfeer in huis en zorg je voor dat persoonlijke extraatje. Denk aan leuke kussens op het bed, mooie fotolijsten aan de muur of een grote plant in je kantoor. Helemaal klaar voor die finishing touch!

vrouw kiest witte kaarsenhouder uit
Die kleine accessoires zorgen écht voor de finishing touch!

7. Vergeet tv en internet niet!

Iets wat je snel durft te vergeten, maar wat heel belangrijk is om je bovenverdieping in te richten? Juist, tv en internet! Zo heb je op je thuiskantoor internet nodig om te werken of kijk je ’s avonds in je bed nog graag even naar je favoriete programma. Kies zeker niet voor het eerste het beste abonnement, maar vergelijk verschillende deals. Je krijgt zo niet alleen het beste pakket te pakken, je bespaart er meteen ook geld mee uit!

vrouw werkt aan laptop op houten bureau
Zorg zeker ook voor internet op de bovenverdieping!
04/04/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Binnenkijken in de slaapkamer van een surfer
Volgende artikel
Papierbehang of vliesbehang: dit is het beste behangpapier voor jou