Interieur

5 verrassende tips voor harmonie in huis

Ochtendritueel

Samenwonen: het is niet evident, of het nu met vrienden is of met je partner. Hoe creëer je harmonie en dus ook rust in huis? Deze inspirerende tips helpen je alvast op weg.

1.      Goeie afspraken maken goeie vrienden

Samenwonen met anderen begint met afspraken maken. Alleen zo vermijd je conflicten over wie de afwas doet, de hal schoonmaakt, de vuilniszakken buitenzet of de boodschappen doet. Geef toe, over zulke banale dingen wil je toch ook gewoon niet ruziën?

2.      Ieder z’n rek/lade/kast/doos …

Opbergruimte heb je nooit te veel. Maar wie bergt welke spullen Harmonie in huiswaar op? Vermijd discussies en denk vooraf goed na over de indeling van de kasten – vooral dan die in de badkamer en de slaapkamer. Zorg voor een gelijke verdeling én een verdeling waarbij je elkaar niet in de weg loopt. (Juist: hier komt enig praktisch inzicht goed van pas.)

3.      Het oog wil ook wat

Het is niet omdat jullie een woning delen, dat het interieur een saai compromis moet zijn waarin iedereen zich ‘min of meer’ kan vinden. Integendeel, een interieur leeft op dankzij elementen die voor jou of je partner een speciale betekenis hebben. Een kunstwerk van een artiest die je al lang bewondert, bijvoorbeeld. Of die retro-fauteuil uit het ouderlijke huis van je partner.

4.      Harmonie in huis: spreek je verwachtingen uit

Heel belangrijk om in harmonie samen te leven: verwacht niet stilzwijgend dat de ander de boodschappen wel zal doen of de rommel in de werkkamer wel zal opruimen. Spreek op tijd uit wat jullie precies van elkaar verwachten in het huishouden, zodat het niet tot een uitbarsting van onuitgesproken frustraties komt.

5.      Maak de slaapkamer technologievrij

Dé sleutel tot een betere nachtrust en meer rust in je hoofd? Weer alle technologie uit de slaapkamer. Zonder televisie, smartphone of laptop wordt de slaapkamer pas wat ze zou moeten zijn: een plek waar je lichaam én geest tot rust brengt. (Kies ook altijd voor het grotere bed en de kingsize matras. Luxe waarin je maar één keer investeert, en toch dagelijks van geniet.)

19/01/2017

Vragen en opmerkingen

EB
Emma B

Erg handige tips! Vooral de eerste ben ik het zeker eens, goede afspraken maken is zeker belangrijk en eigenlijk ook niet onvermijdelijk.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verwarming kapot, hartje winter? Dit kun je doen
Volgende artikel
Een ventilatiesysteem in je nieuwbouw: wat is verplicht?