Interieur - Design

5 tips voor een fijne en inspirerende werkplek

Bureau in living met laptop, bureaulamp, zetel in de ruimte

Werk je van thuis uit? Dan is een fijne, inspirerende werkplek in huis ontzettend belangrijk. Een aangenaam thuiskantoor zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt, beter presteert en vaak ook nog eens creatiever bent. Maar hoe creëer je zo’n inspirerende werkplek? Wij helpen je op weg met deze 5 tips.

1. Ergonomisch meubilair

Productief werken doe je niet aan een salontafeltje, maar wel aan een ruim bureau met voldoende werkruimte. Vooral als je uren aan je bureau zit, is een gezonde zithouding van uitermate belang. Door te investeren in ergonomisch meubilair, voorkom je dat je op termijn last krijgt van je rug en andere kwaaltjes. Kies dus voor een (verstelbaar) bureau en een bureaustoel die je veel steun geeft.

Sobere, moderne bureau, zwart-wit. Roos plantje erbij.
Een goede stevige stoel, het beeldscherm recht voor jou, de muis dichtbij: zo voorkom jij rugklachten!

2. Een lichte en opgeruimde werkplek

Een opgeruimde en goed verlichte werkplek draagt bij aan een hogere productiviteit. Van een chaotisch en donker kantoor zal je alleen maar onrustig worden. Gelukkig hoeft een opgeruimd bureau niet saai te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld orde scheppen met kleurrijke opbergbakjes op je bureau. Naast orde en netheid is verlichting ook cruciaal: kies daarom voor een goede bureaulamp of een grote hanglamp.

Sobere bureau met computer, plant en gele bureaustoel
Je beter concentreren? Schep orde met kleurrijke opbergbakjes!

3. Rustige kleuren

Kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer en stemming in een kamer. Om geconcentreerd te werken, kies je het best voor rustige tinten aan de muur. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je in een steriel witte kamer moet gaan zitten. Kleuren zoals beige, bruin, blauw en groen zijn ideaal. Felle kleuren en drukke prints kun je beter vermijden, dan raak je afgeleid. Toch liever iets kleurrijker? Ga dan voor een subtiele accentkleur die je slechts hier en daar laat terugkomen.

Tip: last van de winterblues? Deze verfkleuren geven een boost aan je humeur!

Witte werkplek met roze accenten en groen plantje op bureau
Kies voor een sobere werkplek met slechts hier en daar een leuk kleuraccent. Zo raak jij zeker niet afgeleid!

4. Decoratie cruciaal voor een inspirerende werkplek

Werkkamer met afbeeldingen aan grijze muur
Hang leuke afbeeldingen aan de muur en maak van je werkplek echt je eigen stekje.

Hoeft je werkplek noodzakelijk saai te zijn om er productief te kunnen werken? Nee, ook een personal touch in de vorm van leuke decoratie mag niet ontbreken. Verzamel spullen om je heen waar je blij van wordt: dat zal je motiveren om hard aan de slag te gaan. Om een huiselijke sfeer te creëren, kan je een paar fotolijstjes of inspirerende quotes ophangen. Kleed de ruimte verder aan met bloemen en planten.

5. Een plek om te ontspannen

Zitzak aan raam
Vergeet zeker niet om ook voor een ontspanningsruimte te zorgen!

Je mag nog zo hard werken als je wilt, ontspanning is essentieel als je productief wilt blijven tijdens je werkdag. Richt daarom een speciale ontspanningshoek in. Voorzie bijvoorbeeld een ruimte met een loungebank of zitzak en een boekenkast met interessante boeken. Zo kun je tijdens je pauze even heerlijk ontspannen met een tijdschrift of boek. Daarna kun je dan weer met frisse moed verder werken!

12/01/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zo creëer jij een slaapkamer om in weg te dromen. Slaap lekker!
Volgende artikel
Nieuw Vlaams Woninghuurdecreet: dit verandert er