Interieur

5 tips om je thuiskantoor in te richten

thuiskantoor

’t Is zomer! Dan denk je misschien liever niet aan werken. Toch is het een goed idee om van de gelegenheid gebruik te maken om je thuiskantoor eens duchtig onder handen te nemen. Of je je bureau nu gebruikt om regelmatig aan thuiswerk te doen of enkel om je persoonlijke administratie te regelen: een praktisch én leuk ingericht thuiskantoor betekent een wereld van verschil! Ontdek onze tips.

1. Speel met licht

In al te veel kantoren is TL-licht nog altijd heer en meester. Om deze geseling te vermijden, stelt interieurontwerpster Jana Bek voor om in je thuiskantoor, waar je zelf over de inrichting beslist, drie lichtbronnen op te stellen:

  • een vloerlamp voor warm, naar boven gericht licht,
  • een tafellamp voor een flatterende gloed. Tip: probeer eens een roze lamp voor meer sfeer,
  • een bureaulamp of een booglamp om je werkvlak te verlichten.

2. Installeer een échte inbox

Natuurlijk heb je een inbox in je mailprogramma, maar slechts weinig mensen hebben een écht ‘postvak in’ op hun bureau. Inkomende post ligt in de meeste gevallen gewoon verspreid over het hele werkvlak. David Allen, auteur van het boek ‘Getting things done’ raadt aan om een fysiek rekje te voorzien om brieven, facturen en andere binnenkomende documenten te verzamelen. Volgens Allen werkt het bevrijdend voor je geest, iets wat ook studies lijken aan te tonen.

3. Hang wat kunst op

Jana Bek is een groot voorstander van échte kunst in een thuiskantoor. “Een ingekaderd kunstwerk geeft een ruimte onmiddellijk een huiselijk gevoel”, aldus de interieurontwerpster. En inderdaad: een mooi schilderij of een ets werkt inspirerend. Ook is het veel rustgevender dan een prikbord met duizenden papiertjes opgespeld.

4. Haal een plant in huis

Een bureau komt vaak nogal steriel over. Met een kamerplant pas je daar onmiddellijk een mouw aan. Planten zorgen niet alleen voor extra zuurstof, ze zijn ook goed voor de creativiteit. Heb je geen groene vingers? Planten zoals de zamioculcas zamiifolia (zz-plant) of de sanseveria vergen heel weinig onderhoud.

5. Kies de juiste geur voor je thuiskantoor

Niet alleen hoe je thuiskantoor eruit ziet is belangrijk, ook hoe het ruikt. Geuren hebben namelijk een sterk effect op je emoties. Volgens auteur en aromatherapeute Sharon Falsetto hebben essentiële oliën van citroen, zoete sinaasappel en grapefruit een opwekkend effect. Proberen? Proberen!

15/07/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
4 tips voor de beste staycation aller tijden
Volgende artikel
Een ondiepe wastafel: wat zijn de voordelen?