Interieur

5 manieren om een kleurenschema voor je interieur te kiezen

Wanneer je meubels en decoratie uitkiest, doe je dat natuurlijk niet zomaar. Voor een evenwichtig interieur is het belangrijk dat alle elementen goed op elkaar afgestemd zijn. Het spreekt daarbij voor zich dat je kiest voor meubels in dezelfde stijl, zodat ze samen een mooie eenheid vormen. Maar niet alleen je meubels zijn belangrijk, ook het kleurgebruik speelt een grote rol: een kleurenschema voor je interieur bepalen voordat je naar de meubelwinkel trekt, zorgt ervoor dat je interieur ook op vlak van kleuren een schitterend geheel vormt!

Een kleurenschema voor je interieur kiezen kan op verschillende manieren. We geven je alvast enkele tips, zodat alle kleuren bij je thuis straks perfect samengaan en volledig naar eigen smaak zijn.

1. Vertrek van je lievelingskleur

Een logische manier om je perfecte kleurenschema samen te stellen, is starten met je lievelingskleur. Wie komt er nu niet graag thuis in een interieur in zijn favoriete kleur? Kies dus de kleur die jij het leukst vind en combineer deze met neutrale kleuren. Vergeet ook niet om verschillende tinten van je lievelingskleur in het kleurenschema te verwerken!

2. Kleurenschema volgens een thema

Een tweede veelgebruikte techniek is werken volgens een thematisch design, denk hierbij bijvoorbeeld aan het bos of het strand. In het eerste geval kan je werken met groen en bruintinten, in het tweede met lichtblauw, wit en beige.

3. Een kunstig kleurenschema

Heb je een kunstwerk, zoals een schilderij, in huis waar je veel waarde aan hecht? Dan is het misschien wel een goed idee om de kleuren uit het schilderij te laten terugkomen in het kleurenschema voor je interieur.

4. De uitstraling van je interieur

Wanneer je kleurencombinaties kiest, is het belangrijk om te weten welke sfeer de kamer moet uitstralen. Wil je graag een rustige atmosfeer in je interieur? Kies dan voor een kleurenschema met rustige, onopvallende kleuren. Ook warme kleuren doen het hier goed. Liever een huis dat je doet barsten van energie? Dan zijn felle kleuren echt iets voor jou!

5. Budgetvriendelijke kleurencombinaties

Wil je niet te veel aanpassingen doen aan je interieur? Neem dan als basis voor je kleurenschema de kleuren van je huidige behangpapier of muurverf, vloerbedekking en grote meubels. Ga vervolgens op zoek naar kleuren die hier goed bij passen en laat deze terugkomen in kleinere meubels, accessoires en decoratieve elementen.

Tip: kijk ook altijd even bij Pantone. Zij brengen ieder jaar een trendkleur – Marsala voor 2015 – uit en bieden je meteen al wat inspiratie voor je kleurenschema!

28/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Onderhoud van je parketvloer: mag je parket schuren?
Volgende artikel
BATIBOUW 2015 is goed voor je portemonnee!