Kot inrichten op een vrolijke inrichting

Je kot inrichten? 5 ideeën die je meteen thuis doen voelen

Menig studentenhart gaat sneller slaan bij de gedachte aan een eigen studentenkot. Meer vrijheid, minder controle… Kortom, eindelijk op eigen benen staan. Maar dat betekent wel dat je het zal moeten stellen met minder luxe en minder plaats. Aan het denken over hoe je kot inrichten? Belangrijk is dan om het maximale te halen uit je kleine stulpje. Met deze 5 tips voel je je meteen thuis tussen die vier muren.

1. Deel op in zones

kot inrichten met kamerscherm

Een kot is als het ware een tweede thuis en dus meer dan een plaats om je roes uit te slapen na een stevig studentenfeestje. Daarnaast moet er ontspannen, gegeten en natuurlijk ook gestudeerd worden. Helaas is er geen ruimte voor een living, bureaukamer en een keuken. Maar je kan perfect je kot inrichten in verschillende zones. Gordijnen, kamerschermen en een weldoordachte meubelopstelling kunnen wonderen doen. Zo vormt een kleerkast haaks op je bureau de ideale afbakening van je studiezone en worden je gasten niet steeds geconfronteerd met je bergen schoolwerk. Vice versa werkt dit natuurlijk: tijdens het studeren, je zal minder snel afgeleid door je omgeving.

2. Vergroot het ruimtegevoel

Witte bureauJe studentenkamer zal nooit een ruime balzaal worden maar je kan er wel voor zorgen dat de muren niet op je af lijken te komen. Benut daarom elk klein hoekje en kantje. Is er nog plaats bovenop de kleerkast? Dat is de ideale plaats voor het stapelen van opberg- en schoendozen maar ook onder het bed nemen ze geen overbodige plaats in. Monteer hoge gordijnen, van vloer tot plafond, voor wanden met ramen. Dit gaat je kot vooral in de hoogte groter doen lijken. Maar ook spiegels zijn onmisbaar: naast een hulpmiddel om je haar goed te leggen voor je de bloemetjes gaat buiten zetten, zorgen ze ook voor de optische illusie dat je kamer groter is dan werkelijk het geval. En tot slot: keep it clean. Vermijd dat je kot eruit ziet als een puinhoop. Laat je vuile kleren niet rondslingeren maar deponeer ze meteen in de wasmand. Want opgeruimd staat netjes… en dat helpt voor je ruimtegevoel!

3.  Je kot inrichten met twee vliegen in één klap

sofabed kot

Om nog even voort te borduren op de vorige tip over het optimaal benutten van beschikbare ruimte: ook multifunctionele meubels vormen een echte meerwaarde in elke studentenkamer. Denk maar aan een hoogslaper: onderaan heb je in één klap ook ruimte voor een bureau. Wel opletten dat je met die katerkop niet uit bed sukkelt. Dan misschien toch beter een sofabed? Dit meubelstuk leent zich daarnaast perfect voor het ontvangen van gasten. Kortom: je kot inrichten wordt een stuk eenvoudiger wanneer je meubels een dubbele (of driedubbele) functie dienen.

4. Vermijd die kleurboek

Rode studentenkamerEen beetje kleur kan geen kwaad… maar een kakofonie van kleuren komt chaotisch over en verkleint je kamer enorm. Beperk jezelf tot twee à drie tinten: zo word je als ijverige student alvast niet afgeleid door de kleurboek rondom jou.

Inzetten op een meer retro of vintage stijl met wat klassieke voorwerpen uit de jaren ‘60 en ‘70, geeft je kot ook meteen een homogenere look. Ga voor leuke vintage-meubeltjes zeker eens langs bij de kringloopwinkel: je zal verbaasd zijn welke schatten je met een mini-budget mee naar huis kan nemen. En ook een likje verf is heus geen financiële aderlating .

5. Details maken een wereld van verschil

Het is en blijft nog altijd jouw eigen stulpje waar je je helemaal kan uitleven. Dus pimp je kot naar hartenlust en zorg ervoor dat het jouw persoonlijkheid uitstraalt. Om je helemaal thuis te voelen, helpt het om persoonlijke spulletjes van thuis te verwerken in je inrichting: een leuke antieke wandklok van je oma of de favoriete poster van je pa. Want oost west is nog steeds thuis best!

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Justin
Justin

Goede tips! Vooral de laatste is belangrijk, speel met (persoonlijke) accessoires om je kot eigen te maken!