Interieur

10 gezonde kamerplanten voor je interieur

Kamerplanten zijn voor veel mensen een absolute must. Ze zorgen voor kleur in huis, en zijn bovendien gezond, aangezien ze de lucht zuiveren. Inspirerend Wonen maakt voor jou een selectie van 10 populaire kamerplanten voor de woonkamer, slaapkamer of een ander plekje in huis!

Van kleine tot grote kamerplanten…

Eerst geven we een overzicht van enkele verschillende knappe kamerplanten. Onderaan vind je dan de beelden van de verschillende kamerplanten.

Chamaedorea

De chamaedorea is een lid van de palmenfamilie, die over het algemeen heel populair zijn als kamerplant aangezien ze makkelijk te verzorgen zijn. De verdamping bij deze plant is bovendien zeer hoog, wat er voor zorgt dat ze heel wat vocht aflevert in de ruimte. Heel handig in droge ruimtes in de winter.

Chrysalidocarpus (areca)

Ook een lid van de palmenfamilie, waar het een van de populairste en meest sierlijke is. Net zoals de chamaedorea brengt ook de chrysalidocarpus heel wat vocht in de atmosfeer, en zuivert het de lucht van giftige stoffen.

Dracaena fragrans ‘Janet Graig’ (drakenbloedboom)

De drakenbloedboom is een plant met lange spitse bladeren. De bladeren zullen bruine punten vertonen indien er te weinig vocht in de lucht aanwezig is. Het is een plant die je makkelijk kwijt kan in ruimtes die slecht verlicht zijn. Hij heeft met andere woorden niet zoveel zon nodig, al groeit hij wel langzamer wanneer hij slecht verlicht is.

Ficus binnendijkii ‘Alii’

Dit is een relatief nieuwe plant uit de familie van de rubberplanten die heel snel populair wordt. Deze ficus heeft lange donkere bladeren die heel stijlvol ogen. Ook qua onderhoud is de ficus Alii minder veeleisend dan zijn broertjes in de ficus familie. Hij heeft een luchtzuiverend vermogen, is resistent tegen insecten en groeit makkelijk. Geef hem wel een mooi plekje in de zon!

Ficus elastica (rubberplant)

De Ficus Elastica is één van de meest populaire kamerplanten. Dit komt omdat hij weinig onderhoud vraagt en heel sterk is. Hij heeft niet zoveel licht nodig als de Ficus Alii, dus je mag hem een plekje geven in de halfvolle zon of schaduw.

Hedera (klimop)

Klimop kennen we natuurlijk vooral als een plant die vaak buiten te zien is. Hij is uitermate geschikt als bedekking voor muren. Klimop kan je echter ook als kamerplant inzetten, waar hij heel sierlijk de ruimte verovert als hangplant. Zorg ervoor dat hij niet in de volle zon staat, want hij kan niet goed tegen hoge temperaturen.

Nephrolepis (krulvaren)

De varen gaat al zo lang mee, dat er zelfs al fossielen van gevonden zijn. Het is een plant die vooral opvalt omwille van de lange overhangende bladeren. Een varen zet je dus best op een verhoging of zet je in als hangplant. De krulvaren moet regelmatig water krijgen, aangezien de bladeren snel bruin worden en afvallen. Geef hem best ook een mooie plek in het zonnetje.

Phoenix roebelenii (dadelpalm)

De Phoenix roebelenii is een lid van de palmenfamilie en is afkomstig uit India. Deze sierlijk plant kan tot wel twee meter hoog worden, maar groeit echter wel heel traag. Indien hij volgroeit, heeft hij veel ruimte nodig en kan hij uitgroeien tot de blikvanger van de kamer. ‘In the wild’ staat deze plant onder een dik bladerdek, waardoor hij niet veel licht nodig heeft. Hij heeft wel nood aan een constante hoge temperatuur (meer dan 16 graden) en een hoge luchtvochtigheid.

Rhapis

Ook de rhapis is een lid van de palmenfamilie. De rhapis is een heel populaire kamerplant, aangezien hij heel sterk is, weinig onderhoud nodig heeft en tot wel 2 meter groot kan worden. Hij is bestand tegen insecten en heeft een groot luchtzuiverend vermogen. Een plekje in de halfvolle zon is voldoende voor deze stoere bink.

Spathiphyllum (vaantjesplant)

De vaantjesplant is een tropische plant die klein maar zeer sterk is. Hij heeft lange brede bladeren die ontspringen uit een dikke maar kleine stam. De vaantjesplant produceert ook mooie fijne bloemetjes. Deze plant heeft een hoge verdampingssnelheid dus hij heeft ook een groot luchtzuiverend vermogen. Omwille van al deze eigenschappen is hij de ideale plant voor op kantoor.

12/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Maak jouw eigen kaasplank
Volgende artikel
Veelgestelde vragen over gasflessen