Industrieel interieur: open, rauw en stoer

Grote, open ruimtes. Hoge plafonds. Rauwe, onafgewerkte materialen. Minimalistisch. Je bent ervoor, of helemaal niet. Industrieel wonen is een populaire woonstijl die vooral de jongere generaties kan bekoren. Het zorgt voor een open gevoel en geeft vooral een stoer karakter aan je woning. En daar doen we het voor!

De basiselementen van een industrieel interieur

Industriële interieurs zijn geïnspireerd door de industriële pakhuizen en fabrieken na de tweede industriële revolutie. Idealiter woon je in een leeg pakhuis met de juiste meubels en details om dat ‘wauw’-effect te krijgen. Niet veel mensen wonen nu eenmaal in een pakhuis.

Wil je toch graag industrieel wonen? Start dan met je muren en vloeren. Dat zijn de basiselementen van een geslaagd industrieel interieur. Wat roept immers meer het industrieel gevoel op dan een rauwe bakstenen muur? Of oude betonnen of ijzeren pilaren in het midden van je leefruimte? Ook betonnen muren of muren die afgewerkt zijn met ijzeren platen leveren een knap resultaat op.

Voor je vloer heb je 3 opties. Je kunt gaan voor de natuurlijke betonlook en een betonvloer gieten. Een betonvloer met natuurlijke imperfecties sluit perfect aan bij de kale muren. Wil je het iets minder kil? Dan kun je gaan voor een gietvloer. Deze vloer is elastischer, warmer, maar bewaart zijn stoere industriële charme. Ben je toch geen voorstander van beton of de gietvloer? Dan is er nog altijd de houten keuze. Ga voor een authentieke, rauwe, oude eiken parketvloer. Deze vloer geeft warmte, is stoer en tegelijk rauw.

Tip: kies voor de vloer voor herwonnen hout met een mooie verweerde look.

Je muren en vloeren hebben dus een grote invloed op het totaalplaatje van je industriële interieur. De kunst bestaat erin om al die harde materialen samen te brengen in een sfeervol geheel.

Onafgewerkt en toch perfect

Onafgewerkte muren of meubels zijn zowat de essentie van een industrieel interieur. Laat kabels, pijpleidingen en buizen zichtbaar – al dan niet in een nieuw kleurtje – en geef ook je radiatoren een hoofdrol in je interieur. Die ruwe elementen zijn immers onmisbaar voor het industriële karakter.

Oude gebouwen vormen dan ook de perfecte basis voor industrieel wonen. Wie niet over de ‘luxe’ beschikt om een oude fabriek of schuur te kunnen ombouwen, kan ook in zijn rijhuis het industriële karakter naar voor halen. Zo heb je realistisch behangpapier met beton- of baksteenlook. Daarnaast moet je een open loftgevoel in je vloerplan verwerken en kan je in plaats van moderne verwarmingselementen kiezen voor ruwe, industriële radiatoren.

Wonen met minimalistische meubels

Om het open gevoel van een industrieel interieur te bewaren, mag je de ruimte niet gaan volstouwen met meubels. Met enkele goedgekozen elementen kan je met een minimum aan stukken een grote ruimte toch knap inrichten. De truc bestaat er dan ook uit om voor de juiste stijl te gaan – minimalistisch – en de juiste materialen. Denk daarbij aan geborsteld staal en nikkel, koper en goud maar ook herwonnen en verweerd hout.

Met metalen rekken voor je tv en andere apparatuur zorg je voor de juiste details. Gebruik oude lockers als kasten en andere meubels die gebruikt werden in oude fabrieken. Grote fabriekslampen zijn bovendien een absolute must-have.

“Less is more” is een goed motto om te onthouden bij het zoeken naar meubels voor je industriële interieur.

Sobere industriële kleuren

Een industrieel interieur heeft sobere kleuren. Het kleurenschema bestaat meestal uit dezelfde kleuren: wit, grijs en zwart. Deze kleuren dragen bij aan de industriële uitstraling van je woning. Ze zorgen mee voor een open ruimtelijk effect en voor het stoere en rauwe uiterlijk van je woning. Wil je toch graag een beetje kleur in je woning? Neem dan een fel accentkleurtje. Ideaal hiervoor zijn: blauw, geel en rood. Maar overdrijf hier niet mee. Schilder bijvoorbeeld een muur in de accentkleur of breng hier en daar accenten aan in je interieur door middel van woonaccessoires. Onthoud alweer: less is more.

Je industriële interieur aankleden: de details

Je hebt je vloer, je onafgewerkte muren. Je oude, maar grote, fabrieksmeubels. Je sobere kleuren met eventueel accentkleur. Nu nog de details. En die zijn niet onbelangrijk om een uniek gevoel mee te geven aan je interieur.

Schuim eens enkele rommelmarktjes af voor inspiratie. Je zult vast en zeker leuke details tegenkomen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Oude landkaarten om tegen je muur op te hangen.
 • Een oude stationsklok doet het altijd goed als eyecatcher.
 • Een oude, zwarte telefoon tegen die rauwe bakstenen muur. Prachtig.
 • Oude, industriële hanglampen.
 • Tekst tegen je muur in een oud lettertype van de eerste typmachines.

Vul dit lijstje zelf aan door op zoek te gaan naar authentieke en unieke details. Ze leveren een meerwaarde op en doen je interieur leven.

Laten we alles nog even samenvatten in deze 10 praktische interieurtips voor een écht industrieel interieur:

 • Less is more. Maak je ruimte zo open en bloot mogelijk. Dit doe je door zo minimalistisch mogelijk te zijn en grote meubels te gebruiken.
 • De muren zijn een belangrijk element van het industrieel interieur. Tracht dus die rauwe look te creëren door je muren onbewerkt te laten of te voorzien van behangpapier met baksteen- of betonlook.
 • Kies voor een vloer met een industriële look. Ga voor een beton- of gietvloer of een oude parketvloer. En die mag gerust wat krassen vertonen!
 • Bij een industrieel interieur draait het om het praktische, niet het esthetische. Ga dus voor zo weinig mogelijk tierlantijntjes. Kies meer voor eenvoud en minimalisme.
 • Gebruik sobere kleuren. Met felle, warme kleuren ben je je industrieel gevoel volledig kwijt.
 • Wil je toch een beetje kleur in je interieur brengen: neem dan een felle accentkleur zoals blauw, geel of rood. Ook planten zijn een echte aanwinst voor je industriële look. Kies ook hier voor een groot formaat.
 • Verstop leidingen en buizen niet. Kies voor radiatoren die zichtbaar zijn. Dit zijn de details die je interieur net dat extraatje geven.
 • Gebruik oude materialen of ga op zoek naar materialen met een oude look. Ze hebben al een heel leven achter de rug en passen daarom perfect in je industrieel interieur.
 • Kies voor ‘industriële’ meubels die, als het even kan, recht uit de fabriekshal komen. Denk daarbij aan grote werktafels, metalen rekken, oude lockers, die typische fabriekslampen, …
 • Vul je interieur aan met hippe details. Schuim eens een paar rommelmarktjes af en doe inspiratie op. Retro en vintage spullen voelen zich perfect thuis in een industriële omgeving.