Is jouw hout- of pelletkachel 10 jaar of ouder? Dan is het hoog tijd om dat vervuilende exemplaar in te ruilen voor een nieuwer model! Gelukkig maakt de overheid dat nu ook financieel interessant door het uitreiken van een ondersteunende premie voor houtkachels die worden vervangen. Waar wacht je dus nog op?

Uitstoot fijnstof inperken

premie voor houtkachel

Er gaat niets boven de gezellige warmte die een kachel uitstraalt. Maar wist je dat… houtkachels verantwoordelijk zijn voor wel 36% het fijnstof in de lucht?! Minstens 80% daarvan is afkomstig van kachels ouder dan 10 jaar. Deze vervangen door energiezuinige toestellen heeft dus een niet te onderschatten impact op het milieu. En dat initiatief steunt ook Vlaamse overheid. Zij stelde een premie ter beschikking voor kachelhouders in Vlaanderen om hen aan te sporen hun oude kachel te vervangen. Het doel? De uitstoot van schadelijke stoffen door kachels en open haarden tegen 2030 met tot wel de helft verminderen! Wie doet mee?

Premie houtkachel & andere voordelen

Man kuist vuile kachel
Extra voordeel: een moderne kachel vraagt minder onderhoud!

Vervang je je houtkachel van 10 jaar of ouder door een nieuw, niet-vervuilend exemplaar? Dan kun je tot 25% van je materiaal- en installatiekosten terugkrijgen, met een plafond van 250 euro. Behoor je tot een sociale doelgroep, is dat 50% (tot 1000 euro).

Let op: voorlopig loopt de vervangingspremie tot 22 oktober 2022. Het is momenteel nog niet zeker of die daarna verlengd zal worden. Vervang dus zeker nu al je kachel om zeker van de premie te profiteren!

Nog niet overtuigd? Dan hebben we nog twee extra redenen waarom je je oude kachel zou moeten vervangen. Allereerst, heeft je nieuwe exemplaar een lagere uitstoot (tot 95% minder fijnstof!) én een hoger rendement. Je hebt dus minder hout of pellets nodig voor dezelfde hoeveelheid warmte. Daarnaast, heb je ook minder werk aan onderhoud dan bij een oudere kachel. Redenen genoeg dus om jouw oude kachel naar de schroothoop te verbannen!