Goed nieuws voor eigenaars en kandidaat-kopers van woonboten en horecaschepen! Zij zullen binnenkort een hypothecaire lening kunnen afsluiten voor de aankoop van hun schip, dat heeft de Kamercommissie Handelsrecht beslist.

Hypothecair krediet woonboten wordt mogelijk

Totnogtoe konden woonboten en horecaschepen niet in het scheepvaartregister opgenomen worden, en bijgevolg konden ze ook niet als onderpand gebruikt worden bij een hypothecaire lening. Daar zal dus verandering in komen. Naast woonboten en horecaschepen zijn ook historische schepen, theaterschepen en expositieschepen in het wetsvoorstel opgenomen. En dat is goed nieuws, boten worden namelijk steeds vaker het decor voor trendy projectontwikkelingen. Dit wetsvoorstel zou een impuls kunnen zijn voor wonen op water.

Peter Dedecker licht toe

De Kamercommissie heeft het wetsvoorstel van Peter Dedecker (N-VA) aanvaard. Peter Dedecker legt uit: “Wie een woonboot wilde kopen of een aangemeerd schip tot horecazaak wilde ombouwen, kon bijna niet anders dan een duur persoonlijk krediet aangaan“. Hij vermoedt ook dat kandidaat-eigenaars hun schip nu niet langer in het buitenland zullen registreren en het varend erfgoed hierdoor in de toekomst extra beschermd zal worden. Ook Belgische kredietverstrekkers kunnen hier alleen maar baat bij hebben, verduidelijkt Peter Dedecker.