Financieel en Juridisch

Levensverzekering of schuldsaldoverzekering

Een woonkrediet aangaan, het houdt risico’s in. Om je daartegen in te dekken, kan je een levensverzekering aangaan.

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzekering bij overlijden. Dat betekent dat jouw verzekeringsmakelaar zich ertoe verbindt om bij jouw overlijden een vooraf bepaald bedrag uit te keren aan een begunstigd persoon.

Waarom een levensverzekering afsluiten bij een hypothecair krediet?

Ga je een hypothecaire lening aan voor een woning, dan krijg je een som geld van een leningmaatschappij onder de voorwaarde dat je de som op een bepaald ogenblik volledig terugbetaalt, met intresten. Normaal betaal je daarvoor maandelijks een bedrag af, dat bestaat uit intrest en kapitaal.

Stel dat je plots overlijdt, dan blijven jouw overlevende familieleden met deze betalingsplicht achter. Om die – vaak onmogelijke – last te vermijden, kan je een levensverzekering afsluiten. Er bestaan verschillende levensverzekering formules, naar gelang het door jou gekozen woonkrediet.

Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is zo’n tijdelijke overlijdensverzekering die gekoppeld is aan een krediet. Een schuldsaldoverzekering waarborgt namelijk dat jouw krediet verder zal worden afbetaald als jij als verzekeringnemer zou overlijden voor de eindtermijn van het krediet. Een schuldsaldoverzekering dekt met andere woorden voortdurend het bedrag dat je nog verschuldigd bent aan jouw leningmaatschappij.

De voordelen van een schuldsaldoverzekering

Je bent verzekerd vanaf de eerste premie: de verzekeringsmaatschappij zal in geval van overlijden jouw volledig openstaand saldo aflossen.

Je kan de levensverzekering fiscaal aftrekbaar maken. Je kan namelijk jouw levensverzekering premie fiscaal aftrekken in het kader van een woonbonus, langetermijnsparen of pensioensparen. Je geniet dus mogelijk ook van een belastingvermindering.

Je kan de dekking van jouw krediet verdelen over twee kredietnemers (bijvoorbeeld jij en jouw partner), dit noemt dan een gemengde levensverzekering. Dit kan je op verschillende manieren verdelen:

  • een klassieke 50/50-verdeling: bij overlijden van een van beide kredietnemers, wordt de helft van het saldo van de lening automatisch terugbetaald.
  • 70/30-verdeling: als een van beiden meer verdient dan de andere.
  • 2 x 100%: als je zeker wil zijn dat jouw partner niets meer moet afbetalen als je zou overlijden voordat de lening is afbetaald.

Als ik een levensverzerkering heb voor de lening op mijn huis, heb ik toch geen andere verzekering meer nodig?

Toch wel, want je verzekert in feite alleen de stenen van uw huis. De levensverzekering gekoppeld aan jouw woonkrediet zal jou immers niets uitkeren: de enige begunstigde is jouw leningmaatschappij. Een bijkomende levensverzekering voor nabestaanden is altijd mogelijk.

28/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Van duurzaam bouwen tot droomhuis…
Volgende artikel
Nieuwbouwwoningen: wat zijn K-peil en E-peil?