Financieel en Juridisch

De woonbonus in 2016: voorwaarden en voordelen

woonbonus

Sinds 2014 is de woonbonus een gewestelijke bevoegdheid in plaats van een federale. Sindsdien kunnen de drie gewesten in ons land onafhankelijk van elkaar beslissen hoe de bonus wordt toegepast, en óf ze wordt toegepast. Maar wat is de woonbonus nu juist en hoe wordt die anno 2016 ingevuld? Lees snel de rest van dit artikel om er meer over te weten te komen.

Wat is de woonbonus?

De woonbonus is een regionale belastingverlaging voor wie een hypothecair krediet aangaat voor de aankoop, bouw of renovatie van zijn enige, eigen woning.

De woonbonus in Vlaanderen

Om aan de voorwaarden van de woonbonus in Vlaanderen te voldoen, moet de lening afgesloten zijn na 31 december 2004 voor een looptijd van minstens tien jaar. Daarnaast moet de lening betrekking hebben op de aankoop, de bouw of de renovatie van de woning en het betalen van de successie- of schenkingsrechten. De woonbonus is opgedeeld in een basisbedrag van 1.520 euro, een verhoging van 760 euro voor de eerste tien jaar – op voorwaarde dat het je enige woning blijft – en ten slotte een bijkomende verhoging van 80 euro als je drie of meer kinderen ten laste hebt.

Hou er wel rekening mee dat de Vlaamse overheid de woonbonus op 1 januari 2016 heeft omgevormd tot een geïntegreerde woonbonus. Deze bonus is van toepassing op zowel enige als niet-enige woningen.

Wat is de woonbonus 2016

Wat met Brussel?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil in 2017 de woonbonus afschaffen. In de tussentijd genieten de inwoners van onze hoofdstad nog altijd van een fiscaal voordeel dat wordt berekend aan de hand van een vast tarief van 45 procent.

Wallonië geniet van de ‘chèque habitat’

Op 1 januari 2016 schafte de Waalse regering de woonbonus af en verving hem door een wooncheque of ‘chèque habitat’. De Waalse autoriteiten willen daarmee nog altijd eigen woningbezit stimuleren, al is het voordeel bijna uitsluitend weggelegd voor mensen met een laag inkomen of een groot gezin. De wooncheque is van toepassing op hypothecaire leningen voor de eigen en enige woning die werden afgesloten vanaf 1 januari 2016 voor een looptijd van minstens 10 jaar.

Wil je een woning bouwen of ben je op zoek naar een huis om te renoveren? Blavier voldoet aan al jouw verwachtingen. Bezoek onze website voor meer informatie.

 

10/03/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hartverwarmende open haarden
Volgende artikel
Is waterbehandeling zinvol bij jou thuis?