Actua

Woonbonus blijft ongewijzigd in 2013

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zegt aan De Tijd dat de woonbonus voorlopig ongewijzigd blijft.

Wat is woonbonus?

In België geldt het principe van de progressieve loonbelasting: hoe hoger je loonschijf, hoe hoger het marginaal tarief. Anders gezegd: hoe meer je verdient, hoe hoger jouw belastingtarief. Je kan je inkomsten echter fiscaal optimaliseren door jouw hypothecaire lening en/of jouw schuldsaldoverzekering af te trekken van jouw belastingen, dit noemt men de woonbonus. Concreet kan je de kapitaalaflossingen van jouw lening en de premie van jouw schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekken, waardoor de nettokost van jouw lening afneemt. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden.

Besparing woonbonus

In het regeerakkoord van regering-Di Rupo was vastgelegd dat de woonbonus vanaf het aanslagjaar 2013 zou worden teruggebracht tot een belastingvermindering van 45%. Op die manier zou de staat in 2013 ruim 50 miljoen euro extra inkomsten ontvangen.

De regering-Di Rupo bereikte echter geen consensus over de contracten voor het nieuwe systeem. De regering was het namelijk niet eens over welke leningen onder de nieuwe regeling zouden vallen, enkel de nieuw afgesloten hypothecaire leningen of ook de bestaande leningen. Resultaat: de woonbonus blijft ongewijzigd. Dat is goed nieuws voor de midden- en hogere inkomens met een belastbaar inkomen boven 36.300 euro, want zij blijven genieten van een belastingbesparing van 50% op hun hypothecaire lening. Pech voor mensen met een belastbaar inkomen lager dan 19.810 euro, zij hadden wel voordeel gehaald uit het nu afgevoerde systeem.

In 2014 wordt de bevoegdheid van de woonbonus overgeheveld naar de deelstaten. Hoe de belastingvermindering er zal uitzien voor wie na 2014 een huis koopt, is nog niet duidelijk.

Bron: Netto.be

 

11/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Spaarboekjes Belgen puilen uit
Volgende artikel
10 praktische tips om een wasplaats in te richten