Financieel en Juridisch

Woning verkopen: vermijd deze vijf fouten als je je huis verkoopt

woning verkopen for sale bord

Is de tijd rijp om je woning te verkopen? Alles staat of valt met jouw verkoopstrategie: zorg er dus voor dat je die goed aanpakt. Je huis verkopen wordt enkel en alleen een succes als je deze vijf grote blunders vermijdt.

Fout #1: Huis verkopen zonder makelaar

Uiteraard is het mogelijk om je huis te verkopen zonder makelaar. Toch kan een makelaar er niet alleen voor zorgen dat je woning sneller verkocht wordt dan wanneer je het zelf zou doen, je hebt ook meer kans dat de vraagprijs geboden wordt. Hoe? Een makelaar …

  • is een krak in zijn vak. Hij weet dus perfect op welke manier hij een woning in de kijker zet.
  • beschikt over een groot netwerk: niet alleen heeft hij de juiste adressen en digitale kanalen om reclame te maken, hij kent ook verschillende mogelijke geïnteresseerden.
  • vermijdt onnodige vertragingen door administratieve fouten: hij kent de wetgeving uit het hoofd en weet perfect welk attest wanneer aan te vragen.
bord woning verkopen vastigo
Een bord in de voortuin, advertenties op sociale media, reclame in lokale kranten … Makelaars weten waar ze moeten zijn. Foto van Vastigo.

Fout #2: Woning verkopen aan een te hoge prijs

We snappen de redenering: als je je woning extra duur maakt, kun je altijd wat onderhandelen en toch nog een goede prijs ontvangen. Toch is dat een slecht idee!

Waarom? Eerst en vooral heeft de woning die jij verkoopt niet dezelfde troeven in handen als de andere woningen in die prijscategorie. Kandidaat-kopers met een ruimer budget haken dus snel af.

villa met zwembad
Verkoop je je appartement aan de prijs van een villa? Dan zal dat niet verkocht raken!

Bovendien bereik je ook je doelgroep, de echte geïnteresseerden, niet: toekomstige kopers zien eerst en vooral de prijs en beslissen dus onmiddellijk dat jouw woning te duur is.

Tip: weet je niet zeker hoeveel je woning waard is? Laat die dan (gratis) schatten door een makelaar.

Fout #3: Te weinig aandacht geven aan de foto’s

Wat is het eerste dat je, na de prijs, bekijkt wanneer je een huis koopt? Juist ja: de foto’s! Op basis van die foto’s beslis je of je een pand al dan niet gaat bezoeken. Het is dus erg belangrijk om er genoeg aandacht aan te geven. Hier alvast enkele tips voor mooie, kwalitatieve kiekjes:

  1. Ruim op. Het klinkt logisch, maar je zou ervan schrikken hoeveel rommelige huizen op immowebsites staan. En die verliezen potentiële kopers.
  2. Haal persoonlijke spullen weg. Hoe hard het ook lijkt: kandidaat-kopers zijn niet geïnteresseerd naar hoe jij leeft, maar willen zich kunnen voorstellen hoe zíj er zullen leven.
  3. Zorg voor veel licht. Neem de foto’s niet ’s avonds laat met je lampen aan, maar wel op een zonnige dag.

Fout #4: Notaris te laat verwittigen

Een woning verkopen zonder notaris is onmogelijk. Die zorgt immers voor de nodige verkoopdocumenten. Alle verplichte papieren opstellen en klaarmaken kost echter tijd. Verwittig je de notaris pas aan het einde van de verkoop? Dan loopt het dossier waarschijnlijk vertraging op.

Fout #5: Woning verkopen met een té positief verkoopgesprek

Uiteraard moet je de positieve punten van het huis in de verf zetten. Maar verberg niet zomaar de gebreken: het is net verdacht als je daar niet bij stilstaat. Bovendien zouden de kopers achteraf de verkoop alsnog kunnen annuleren als ze een gebrek ontdekken.

moderne woning verkopen met houten vloer
Appartement zonder balkon? Noem dan alle parkjes vlakbij.

Wat je dan wel moet doen? De mogelijkheden geven van die gebreken! Een woning zonder tuin is bijvoorbeeld geen probleem als er een park in de buurt is of een versleten vuur vervang je gemakkelijk door een nieuwe kookplaat.

Wees zeker ook voorbereid op mogelijke moeilijke vragen: waarom ga je de woning verkopen, kun je de prijs verlagen, is er al een bod … Zorg dat je meteen een antwoord klaar hebt.

woning verkopen landelijk
Focus op het positieve, maar verberg het negatieve niet helemaal.

Ziezo, dat waren alvast vijf fouten die je zeker niét mag begaan wanneer je je woning verkoopt. Heb jij ook al eens een blunder meegemaakt? Laat het ons zeker weten in de comments!

18/05/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Feitelijk of wettelijk samenwonen: zo kies jij de perfecte woonvorm
Volgende artikel
Waterpomp wegwerken voor een luxe-uitstraling: drie handige tips