Financieel en Juridisch

Woning kopen met verhuurder – Huurcontract beëindigen

Je vindt het huis of het appartement van jouw dromen, je hebt het best denkbare woningkrediet afgesloten en je bent eigenaar geworden! Helaas had jouw nieuwe woning ook een ‘verrassing’ in petto en je weet niet goed wat ermee te doen: je hebt een huurder! Hoe kan je een huurcontract beëindigen?

Huurcontract beëindigen en bescherming van de huurders

Wanneer je vastgoed aankoopt dat reeds verhuurd is, kan je de huurovereenkomst niet beëindigen zoals jij dat wil. De huurder wordt door de wet beschermd en je zal bepaalde regels moeten respecteren, afhankelijk van het soort huurcontract dat de vorige eigenaar heeft afgesloten. Om dit huurcontract te beëindigen, verschilt de procedure naargelang het gaat om een huurcontract met een vaste datum of zonder vaste datum.

Huurcontract met een vaste datum

Bij een huurcontract met een vaste datum gaat de wet ervan uit dat het contract wordt verbroken na een bepaalde datum. Als de huurder en de vorige eigenaar dit soort huurcontract hebben afgesloten, zal je verplicht zijn om het lopende contract te respecteren. De huurder behoudt dus al zijn rechten en om het contract te verbreken zal je bepaalde regels moeten respecteren. Alle contracten die voor een notaris worden afgesloten zijn contracten met een vaste datum. Een gewoon geschreven huurovereenkomst heeft een vaste datum vanaf de dag van registratie.

1. Als het huurcontract van korte duur is (niet langer dan drie jaar), zal het contract niet kunnen beëindigd worden voor het einde van de huurtermijn, tenzij beide partijen hiervoor hun akkoord geven. Je zal dus het einde van het contract moeten afwachten alvorens dit te verbreken.

2. Als de huurder een contract van negen jaar ondertekend heeft, kan je in bepaalde gevallen het huurcontract beëindigen:

  • Als je het pand zelf wil gaan bewonen kan je het huurcontract beëindigen, maar je moet wel een opzeg van zes maanden respecteren. Je moet het pand ook betrekken maximum een jaar nadat de huurder het pand heeft verlaten en je zal er minstens twee jaar ononderbroken moeten blijven wonen. Als je deze regels niet respecteert (behalve in enkele bijzondere gevallen), zal de huurder recht hebben op een schadevergoeding van 18 maanden huur.
  • Als je verbouwingen of renovatiewerken wil uitvoeren, kan je het huurcontract beëindigen na elke huurtermijn van drie jaar (huurcontract 3/6/9), op voorwaarde dat je een opzeg van zes maanden respecteert. Let wel: de bouwkosten mogen geen drie jaar huur overschrijden, ze moeten binnen de zes maanden aanvangen en afgerond zijn binnen de 24 maanden. Als je deze regels niet respecteert (behalve in enkele bijzondere gevallen), zal de huurder recht hebben op een schadevergoeding van 18 maanden huur.
  • Als je een huurcontract zonder reden wil beëindigen, kan je 3, 6 of 9 jaar na het afsluiten van het contract het huurcontract opzeggen en dit mits en opzeg van zes maanden. Let wel: je blijft de huurder een schadevergoeding van 9 maanden huur verschuldigd (tijdens de eerste drie jaar) of van 6 maanden huur (tijdens de volgende drie jaar).

Huurcontract zonder vaste datum

1. Als de huurder minder dan zes maanden in het pand woont, zal hij geen enkele bescherming genieten en kan je het huurcontract verbreken zonder opzeg en zonder schadevergoeding.

2. Als de huurder het pand reeds meer dan zes maanden bewoont, zal hij beperkt beschermd zijn. Je kan het huurcontract beëindigen wanneer jij dat wil, mits een opzeg van drie maanden en het betalen van een schadevergoeding. Let wel: in dit geval ben je als koper wel verplicht om het huurcontract op te zeggen binnen de drie maanden na de aankoop van het pand.

08/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Leverancier in de kijker: Eggo keukens
Volgende artikel
De stijlvolle keramische vloertegels van Winckelmans