Financieel en Juridisch

Winterschade aan je huis? Ga verzekerd de winter in!

De winter kan ernstige schade toebrengen aan je woning. Vaak doet het probleem zich voor wanneer de dooi inzet en water dat tussen bakstenen of andere stenen is gekropen weer begint te smelten. Er ontstaan barstjes, voegen of stukjes metselwerk komen los of leidingen springen. Maar ook hevige regenbuien kunnen schade aanrichten aan je woning, denk maar aan opstijgend vocht in de muren. De beste remedie? Een goede woningverzekering!

Verzekering tegen winterschade

De meeste woningverzekering polissen dekken schade door insijpelend water langs het dak of een lek in de waterleidingen. Dat betekent dat de verzekering de schade aan de woning of het interieur vergoedt, maar ook tussenkomt voor het herstellen van het gebrek. In sommige gevallen zal de verzekering zelfs instaan voor de opzoekingskosten van het lek. Soms moeten namelijk plafonds, vloeren of muren worden opengebroken om het lek te lokaliseren.

Toch zijn er ook beperkingen aan de verzekering. Wie zijn gebouw niet beschermt bij vriesweer, kan niet op een schadevergoeding rekenen van de verzekering. Zeker voor buitenverblijven is dit een belangrijke factor: schade zal enkel vergoedt worden voor installaties die tijdig werden leeggemaakt en voor een woning die verwarmd wordt tijdens afwezigheid. Je polis zorgvuldig nalezen is dus aan de orde!

Wat te doen bij winterschade?

Stel je winterschade vast, dan hou je volgende maatregelen best in gedachten:

  • Sluit de elektriciteit af wanneer er zich een lek heeft gevormd in de buurt van een elektrische installatie.
  • Sluit de watertoevoer af en laat de installatie leeglopen.
  • Laat vochtige muren, vloeren en plafonds drogen en maak ze vervolgens schoon. Hetzelfde doe je met beschadigde inboedel.
  • Verzamel het nodige bewijsmateriaal voor de afhandeling van het schadegeval. Maak dus foto’s van de beschadigde elementen en verzamel alle offertes in een map.
  • Licht jouw verzekeringsmakelaar in over het schadegeval.

 

14/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Stedenbouwkundige voorschriften in België
Volgende artikel
Vogels in je interieur inrichting!