Financieel en Juridisch

Wat na de groene lening?

Sinds begin 2012 is de groene lening afgeschaft en ook de federale belastingvermindering voor energiebesparende ingrepen is aanzienlijk afgenomen. Roel van Espen vraagt zich bijgevolg af in Knack of duurzaam (ver)bouwen nog wel interessant is?

De groene lening

Tussen 2009 en eind 2011 gingen Belgen massaal in op het aanbod groene kredieten van de overheid. Deze kredieten, waarbij de federale regering een rentekorting van 1,5% gaf, dienden om energiebesparende maatregelen te financieren. Volgens cijfers van Febelfin werden op drie jaar tijd bijna 216.000 groene leningen aangegaan in België, samen goed voor een bedrag van ongeveer 3,5 miljard euro.

Sinds begin dit jaar kunnen we echter niet meer van deze intrestbonificatie genieten. Ook de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen werd teruggeschroefd. Bovendien is er onzekerheid over de fiscale aftrekbaarheid van woonkredieten in de toekomst. We kunnen het ons dus afvragen of het nog de moeite loont om energiebesparende investeringen te doen?

Energiezuinig (ver)bouwen blijft interessant

De intrestbonificatie van de groene lening wordt dan wel niet meer gefinancierd door de overheid, sommige financiële instellingen bieden nog steeds voordelige tarieven aan mensen die een krediet aanvragen voor groene doeleinden. Banken als ING, Belfius, KBC en AXA bieden speciale pakketten voor renovaties. Je betaalt een voordelige rentevoet en het instapbedrag is kleiner dan bij een normale lening of de reserveringsprovisie valt weg, maar er gelden ook bepaalde voorwaarden. Zo moet je het geleende geld gebruiken voor zonnepanelen, een nieuwe verwarmingsketel of isolatie.

Investeringen in energiebesparende maatregelen blijven een must, zeker met de stijgende energieprijs. We kunnen dus enkel hopen dat de overheid groene investeringen blijft stimuleren.

Bron: Ikgabouwen.be

 

10/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
DIY – Nieuw raambeslag bevestigen
Volgende artikel
10 basisbegrippen rond elektriciteit in huis