Financieel en Juridisch

Voorwaarden lening: wat kan de bank eisen?

Tegenwoordig moeten kandidaat-kopers aan almaar strengere bankeisen voldoen. Tot voor kort kon een jong koppel met twee goeie salarissen relatief gemakkelijk een lening verkrijgen. Vandaag is dat helemaal anders. Maar wat zijn precies de voorwaarden van een lening die een bank op dit ogenblik stelt?

Voorwaarden lening van hypothecair krediet

In juni 2012 heeft de Nationale Bank de banksector tot meer voorzichtigheid aangemaand. “Wanneer het nodig is, worden de voorwaarde nu eenmaal strikter”, luidde het devies. Het gevolg is dat banken tegenwoordig strengere eisen stellen voor hypothecaire kredieten. Nog niet zo lang geleden was het gangbaar om een hypothecair krediet af te sluiten voor 125% van de aankoopprijs van een woning. Maar sinds enkele maanden hebben de Belgische banken hun voorwaarden voor een lening strenger gemaakt en die evolutie lijkt zich nog door te zetten.

Wat zijn precies de voorwaarden die een bank kan stellen? Sommige banken vragen van de kopers een persoonlijke inbreng van minstens 10% van de aankoopprijs. Andere reserveren leningen alleen voor hun beste klanten. In dit gespannen klimaat is het voor een particulier helemaal niet gemakkelijk om een lening aan te gaan. Je moet immers over voldoende financiële middelen beschikken.

Wat kan de bank eisen?

De wet is heel duidelijk; een bank kan slechts drie producten opleggen:

  • Schuldsaldoverzekering;
  • Brandverzekering;
  • Borgtochtverzekering.

Deze drie producten zijn verplicht, maar de bank waarbij je een lening hebt afgesloten kan niet eisen dat je de producten ook bij haar koopt. Het staat je dus vrij om een andere bank te contacteren. Maar de kans is groot dat je huisbankier je een mooi commercieel voorstel doet om je als klant aan zich te binden. Dikwijls wordt er een korting voorgesteld. Voor klanten is het ook handig om alle bankzaken bij één partij te groeperen.

Wat kan de bank niet eisen?

De wet over de hypotheken is heel duidelijk over de lijst van ‘verplichte’ producten verbonden aan een hypothecair krediet. Maar banken kunnen hun rechten niet uitbuiten en je het volgende opleggen:

  • Verzekeringspolis;
  • Spaarrekening;
  • Aankoop van effecten of andere speculatieve producten.
08/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een terugblik op Batibouw 2013: de verbeelding voorbij
Volgende artikel
Het Design Parcours onder de loep – BATIBOUW 2013