Financieel en Juridisch

Verzekering waterschade: wat wordt er gedekt?

Bij koude temperaturen en vriesweer hebben woningen heel wat te lijden. Vooral waterleidingen zijn kwetsbaar, maar ook verstopte dakgoten vormen een probleem. Hoe kan je dat voorkomen? En wat dekt de woningverzekering bij schade?

Waterschade bij vriestemperaturen

Schade aan waterleidingen, kraantjes of ketels komt voor wanneer het kwik onder de 5° C duikt, maar ook bij langere periodes van matige vorst. Installaties met stilstaand water of toestellen die weinig of niet worden gebruikt en, lopen het grootste risico. Ook bevroren waterleidingen  komen regelmatig voor en zijn erg vervelend.

Woning voldoende verwarmen

Waterschade komt heel dikwijls voor in weekendhuisjes of tweede verblijven in het buitenland waar er tijdens de winter geen waterverbruik is. Het is belangrijk om de waterleidingen volledig leeg te maken en de woning voldoende te verwarmen, zeker bij vriestemperaturen. In de winter is het dus geen goed idee om je woning onverwarmd of met open vensters achter te laten.

Schade aan goederen gedekt

Wanneer je te maken krijgt met waterschade, kan je een beroep doen op de verzekering waterschade, een onderdeel van de woningverzekering. De meeste polissen dekken schade aan goederen die het resultaat is van insijpeling langs het dak of van een lek of barst in de waterleidingen. Wanneer je tapijt, parket of het behang is beschadigd, kan je de kosten dus via je verzekeraar recupereren. Ook voor de zogenaamde ‘opzoekingskosten’ om het lek op te sporen, kan je bij je verzekeraar aankloppen.

Beperkingen verzekering waterschade

De verzekering waterschade kent ook een aantal beperkingen. Zo worden herstellingen aan de installatie waar het lek of de barst zich heeft voorgedaan, niet gedekt. Er wordt ook geen vergoeding betaald voor schade aan gebouwen die bij vriesweer zonder bescherming worden achtergelaten. Hierover kan je best contact opnemen met je verzekeraar.

13/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
OSB vloer: warm, eigentijds en betaalbaar
Volgende artikel
Keukenbarkrukken: good looking en functioneel