Financieel en Juridisch

Verdeeltaks zorgt voor meer woonkredieten

Sinds 1 augustus is het basistarief voor de verdeeltaks, die de Vlaamse regering heeft ingevoerd om de begroting in evenwicht te houden, van 1 tot 2,5% gestegen. Wat houdt deze verdeeltaks precies in?

Wat is de verdeeltaks?

De verdeeltaks is de belasting die betaald moet worden bij de verdeling van een onroerend goed, bijvoorbeeld bij een erfenis of na een echtscheiding. Vandaar dat deze belasting ook wel de miserietaks of scheidingstaks genoemd wordt.

Miserietaks zorgt voor commotie

De verdeeltaks heeft ook heel wat commotie en miserie veroorzaakt binnen de Vlaamse regering. Oorspronkelijk wilde men een algemene belastingsverhoging van 1 naar 2% doorvoeren. Maar omdat deze taks vooral gezinnen treft, die sowieso al een moeilijke periode doormaken bij een echtscheiding, oogstte hij heel wat kritiek bij verschillende politieke partijen. Als oplossing kwam er een sociale correctie. Dit betekent dat gescheiden gezinnen met kinderen minder verdeeltaksen zullen betalen, terwijl het basistarief stijgt tot 2,5%.

Sociale correcties bieden soelaas

De toegevingen op de wet, of de sociale correcties, houden in dat er bij een scheiding een vrijstelling komt op de onderste schijf van 50.000 euro. Per kind ten laste komt daar nog 20.000 euro bij. De regels zijn overigens ook van toepassing op wie reeds een jaar wettelijk samenwoont. Op die manier worden gescheiden koppels met kinderen minder hard getroffen door de verdeeltaks.

De verdeeltaks wordt enkel ingevoerd voor wie zich inkoopt in een huis, enkel de partner die blijft wonen moet de miserietaks dus betalen. Bij verkoop aan een derde persoon is dat niet het geval. Bij een erfenis is er geen sprake van sociale correctie en bedraagt de verdeeltaks 2,5%.

Woonkredieten in stijgende lijn

In juni werden voor het eerst dit jaar meer woonkredieten aangevraagd dan in dezelfde maand vorig jaar. Febelfin verklaarde deze trendbreuk door het eenmalig effect van de nakende verhoging van de ‘miserietaks’, want in juli lag het aantal kredieten weer wat lager dan in juli vorig jaar. Heel wat ‘onverdeelde’ eigenaars kozen er volgens Febelfin voor om de procedure van verdeling van een onroerend goed in te zetten. Intussen heeft Vlaanderen de verdeeltaks opgetrokken naar 2,5%.

28/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Leverancier in de kijker: Renson ventilatie
Volgende artikel
Fruit plukken in Brussel!