Financieel en Juridisch

Vastgoedmarkt 2012 – lage rentevoet biedt opportuniteiten

Het afschaffen van premies, de aanhoudende crisis en de heersende onzekerheid bieden op het eerste gezicht geen positief klimaat voor de vastgoedmarkt in 2012. Toch benadrukt de Confederatie Bouw dat bouwen en verbouwen nog steeds een goede investering is! En dit mede de lage rentevoeten.

Vastgoedmarkt 2012: Daling aanvragen hypothecaire kredieten

In januari en februari werden reeds minder hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten dan vorig jaar, zo meldt Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. In januari 2012 zag men een daling van 32,45 procent van de kredietverstrekkingen ten opzichte van januari 2011. In februari kon men een daling van 22,96 procent optekenen. Ook het leenbedrag is minder groot dan vorig jaar.

Minder premies

Een van de oorzaken hiervan is de afschaffingen van de groene lening. Veel mensen hebben ervoor gezorgd dat ze nog konden genieten van die lening in 2012. Ook het wegvallen van de andere premies en de onzekerheid over de fiscale aftrekbaarheid valt niet te onderschatten, ook al garandeert de regering dat de gewesten dit kunnen opvangen.

Volgens de Nationale Bank zijn woningen in België op dit moment daarenboven 18% te duur. Hierdoor behoort België tot de meest overgewaardeerde landen. Die berekening is gemaakt op basis van een vergelijking van de woningprijs met het beschikbaar inkomen. Ivan Van de Cloot, Chief Economist bij Itinera Institute pleit dan ook voor een controle van de huizenprijzen.

Voordelige lage rentevoeten

De positieve keerzijde van de munt zijn echter wel de lage rentevoeten die zeer veel mogelijkheden bieden. Volgens de Confederatie Bouw liggen die rentevoeten op een historisch dieptepunt. Dit trekt veel mensen zeker en vast over de streep om over te gaan tot de aankoop van een nieuwe woning.

Naar verluid zullen de vastgoedprijzen in 2012 dan ook eerder stabiel blijven en niet meteen nog meer in de hoogte schieten of sterk dalen. De Belgische consument blijft met de baksteen in de maag zitten en zal blijven dromen van een eigen huisje.

 

28/03/2012

Vragen en opmerkingen

L
Liselotte

Goed nieuws! Lage rentevoeten: I like :)

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zoldertrappen: metalen trap of houten trap?
Volgende artikel
Fatboy zitzak: plezier voor iedereen!