Financieel en Juridisch

Uitvoeringstermijn bouw overschreden, wat nu?

Wie een huis bouwt kan het beamen: de bouwtermijn voor het optrekken van een nieuwe woning of een renovatieproject wordt vaak overschreden.

Uitvoeringstermijn bouw

Ga je als particulier een woning bouwen, dan wordt er meestal geen uitvoeringstermijn opgenomen in de bouwovereenkomst. Dat is op zich logisch: stel je voor dat je als bouwheer zelf werken gaat uitvoeren, zoals chape plaatsen, dan is het bijvoorbeeld moeilijk om te voorzien wanneer de tegelaar precies kan starten op de werf. Maar deze formule heeft ook nadelen: bij een op drie bouwwerven wordt de uitvoeringstermijn overschreden. Soms duurt deze een half jaar of een jaar langer dan voorzien. Wanneer je zowel voor de huur van je vorige woning als voor de afbetaling van een nieuwe lening moet opdraaien, zal ook de kostprijs oplopen… Het komt er dus op aan om goede afspraken te maken met de aannemer.

Bouwtermijn & sleutel-op-de-deur

Je kan echter ook een woning laten bouwen met een sleutel-op-de-deur bouwfirma of een projectontwikkelaar. In dag geval is de wet Breyne van kracht, die de koper van een instapklare woning beschermt. Zo moet bijvoorbeeld de totaalprijs van de woning uitdrukkelijk in het contract vermeld worden en wordt ook de bouwtermijn gegarandeerd. Handig, want dat geeft je een duidelijk idee over de datum dat je woning af zal zijn en je dus zal kunnen verhuizen.

Bouwvertraging & sleutel-op-de-deur

Bij bouwvertraging te wijten aan de aannemer, zal de aannemer van sleutel-op-de-deur woningen een schadevergoeding moeten betalen. Deze schadevergoeding wordt berekend op de normale huurprijs per dag die de koper voor de woning zou kunnen vragen. Voor weerverletdagen – dagen dat de bouw stil ligt omwille van regenval, vorst of sneeuw – is de aannemer echter niet verantwoordelijk. Deze dagen komen dus ook niet in aanmerking voor een schadevergoeding.

 

26/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bouwgrond kopen: tips van de expert
Volgende artikel
DIY – Zelf een konijnenhok maken