Financieel en Juridisch

Time-sharing: pro’s en contra’s

Het concept van time-sharing is eenvoudig: in plaats van een tweede residentie te kopen, heb je het recht om er ieder jaar te logeren gedurende een of meerdere weken. Meer en meer gezinnen kiezen tegenwoordig voor time-sharing. Wij zetten de voordelen en ongemakken even op een rijtje.

Voordelen time-sharing: meer geld, minder zorgen

Time-sharing heeft twee grote voordelen: een van financiële en een van organisatorische aard.

Met time-sharing word je voor een paar weken per jaar eigenaar van een vakantiewoning, op het moment dat je er effectief verblijft.  In de meeste gevallen wordt een jaar verdeeld in 52 weken en kan je je registreren voor een of meerdere weken.  In sommige gevallen is het ook mogelijk om met andere eigenaren periodes uit te wisselen. Voor een vakantiehuis betaal je 5.000 à 20.000 euro, in functie van het seizoen. Bedrijven die zich met time-sharing bezighouden bieden tijdens beurzen de mogelijkheid om je woning met anderen uit te wisselen. Zo kan je je woning of je vakantieperiode met een ander gezin uitwisselen. Voor meer gebruiksgemak, is er een puntensysteem op poten gezet. De bedoeling is dat je punten koopt en die tegen een woning uitwisselt.

Geen zorgen over onderhoud en beheer

De eigenaars van een tweede woning weten het maar al te goed: wanneer je een vakantiehuis koopt, heb je gedurende heel het jaar zorgen al was het maar om het onderhoud. Ook hier is time-sharing een waardig alternatief, want je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud van je huis of appartement. Vakantiewoningen die voor time-sharing worden gebruikt, bevinden zich meestal in vakantieresorts waardoor je mee van de infrastructuur kan profiteren en alle mogelijke comfort beschikbaar is.

Nadelen time-sharing: opgelet voor oplichters

Op het eerste gezicht lijkt time-sharing heel erg interessant, maar toch mag je de mogelijke ongemakken niet uit het oog verliezen. Naast de aankoopprijs komen er verschillende extra kosten bij kijken, zoals de kosten voor het beheer, onderhoud, verzekering, taksen en een vergoeding voor de beheerder. Heel wat verkopers van time-sharing vergeten dat te vermelden, waardoor de kopers verweesd achterblijven en aan het eind van de rit verplicht zijn om meer te betalen dan voorzien.

Wetgeving

Je wordt ook geconfronteerd met weinig eerbare praktijken van louche vastgoedverkopers die je zonder scrupules blaasjes wijsmaken en je een kat in een zak verkopen. Na een hoop beloftes en hosanna’s gebeurt het niet zelden dat je een contract moet ondertekenen zonder het vooraf te lezen. Om zulke mistoestanden te vermijden, heeft de Europese Commissie sinds 1994 een regelgeving opgesteld. Die houdt in dat het contract in de taal van de land van de koper is opgesteld en alle nodige informatie bevat (kosten, manier van uitwisselen,…). De Belgische wet voorziet ook de mogelijkheid om binnen de veertien dagen van een aankoop af te zien en dat zonder een voorschot of een schadeloosstelling te betalen.

Maar voorzichtigheid blijft geboden: 80% van de Belgische time-sharing contracten worden in Spaans afgesloten. In het merendeel van de gevallen is de Spaanse wet dan van toepassing. Net zoals Europa, voorziet de Spaanse wet maar 10 dagen om het contract te ontbinden.

21/01/2013

Vragen en opmerkingen

JR
Jack R

Het klinkt inderdaad allemaal heel leuk, dat Timeshare. Wij zijn er jaren geleden ok ingetrapt. Na een heel verhaal te hebben aan moeten horen , over het feit dat we goedkoper en beter en vooral mooier op vakantie konen, hebben wij onze handtekening onder een contract gezet. Alles wat ze verteld hadden bleek niet waar en wij wilden al snel van ons contract af. Helaas is het zo dat als je eenmaal hebt getekend er geen weg meer terug is. Tot we terecht zijn gekomen bij Stoptimeshare.be Dit bedrijf hebben we heel sceptisch benaderd en gevraagd of zij ons konden helpen. Het antwoord was ja dat kunnen wij. We hebben een afspraak gemaakt en zijn gaan luisteren naar wat ze te vertellen hadden. Het klonk logisch en we zijn met ze in zee gegaan. Nu 5 spannende maanden verder is ons Timeshare geannuleerd en zijn we ervan af. Wat ons betreft een echte must do, als je timeshare bezitter bent en je op zoek bent naar een mogelijkheid om je Timeshare stop te zetten. http://www.stoptimeshare.be daar vind je alle informatie.

JH
J. Hermsen

Ook wij zijn tijdens een van onze vakanties op Tenerife in een Timeshare verkoop getrapt. Wij hebben niets dan ellende gehad om ervan af te komen. het resort wilde ons niet helpen, behalve als we meer kochten want dan konden ze het verhuren totdat het verkocht was. Dit was bij het bedrijf Silverpoint. We zijn er dan maar in meegegaan en hebben een week bijgekocht. Na 3 jaar was onze timeshare nog steeds niet verkocht en betaalden wij ons gek aan jaarlijkse kosten. Een goed jaar geleden zijn wij door vrienden gewezen op het bedrijf Timeshare Stop in België en hebben contact met ze gezocht. Wij wisten niet wat we konden verwachten maar 8 maanden later was onze Timeshare beëindigd en zijn we weer vrij om te gaan en te staan waar we willen. Wij raden iedereen aan om eens op de website van Timeshare Stop te kijken en contact met ze op te nemen u kunt ze vinden op https://timesharestop.be. Zoals we pas gehoord hebben kunnen ze ook een Timeshare reclaim starten om je geld terug te vorderen dat doen ze samen met het bedrijf Immoclaim https://www.immoclaim.nl Voor ons heeft het geholpen.

J
Jordens

Met belangstelling heb ik bovenstaand artikel gelezen. Timeshare kent voor mij alleen maar nadelen. Zelf zijn we al jaren lid bij een resort op Tenerife. Op een gegeven moment wilden wij ervan af en zijn daar gaan praten. Het advies was bijkopen en verhuren en in de tussentijd verkopen. Dat leek ons wel wat en hebben dat gedaan. Een timeshare annuleren was volgens hun niet mogelijk. Na jaren ellende en nog een paar keer hebben bijgekocht zijn we op zoek gegaan naar een serieuze partner die ons kon bijstaan om van onze timeshare af te komen. Wij vonden op het internet het bedrijf Timeshare Stop BV in Amersfoort ( https://www.timesharestop.nl ) Op het eerste gezicht zag het er uit als alle andere aanbieders, echter wij zijn op gesprek gegaan en hebben een overeenkomst met ze afgesloten. Zij hebben een Timeshare reclaim opgestart en inmiddels zijn we van onze Timeshare af en is er een uitspraak van de rechter. Ons contract is nietig verklaard en we krijgen geld terug. Voor ons was dit goed nieuws en het laat zien dat er dus ook goede bedrijven zijn die wel helpen. Voor eenieder die op zoek is naar een Timeshare annulatie bevelen wij Timeshare Stop aan. U kunt ze contacteren via https://www.timesharestop.nl

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Column van Annelies. Van nieuwe ramen tot een huisnaam
Volgende artikel
Maison & Objet | natuurlijke materialen volop in de picture