Financieel en Juridisch

Steeds meer gemeentes stimuleren levenslang wonen

Levenslang wonen of meegroeiwonen zit in de lift. De Vlaamse overheid besteedt er al enkele jaren aandacht aan via haar ontwerpgids voor meegroeiwonen. Om levenslang wonen te stimuleren, werden er ook heel wat Vlaamse en gemeentelijke premies in het leven geroepen.

Wat is levenslang wonen?

Hoor je het in Keulen donderen bij de term ‘levenslang wonen’? Geen nood: levenslang wonen of meegroeiwonen is een relatief jong concept. Het idee is eenvoudig: met de nodige aanpassingen richt je je woning in zodat je er in elke levensfase comfortabel in woont. Niet altijd evident, want in verschillende levensfases stel je verschillende eisen aan je omgeving. Je krijgt kinderen, die zelf opgroeien en het huis weer verlaten. Je wordt ouder en mogelijk slechter te been.

Woning op de groei

Je woning voorzien op de evolutie van je gezin vergt een beetje aandacht. Sommige aanpassingen zijn structureel, zoals brede buitendeuren en een wc waarin je probleemloos kan draaien en keren. Het zijn belangrijke punten om bij stil te staan wanneer je je woning ontwerpt. Anders is breekwerk vereist op een later moment. Andere ingrepen doe je gaandeweg wanneer de nood zich voordoet, zoals een traplift installeren of je bed verhogen.

Financiële hulp bij het aanpassen van je woning

Niet enkel de Vlaamse overheid ziet de voordelen van levenslang wonen. Ook meer en meer gemeentes willen stimuleren dat je een leven lang doorbrengt in dezelfde woning. Want in een slim gebouwde woning kunnen bejaarden of mensen met een handicap langer zelfstandig wonen. In heel wat gemeentes kan je dus aanspraak maken op een aanpassingspremie voor ingrepen die kaderen in het concept van levenslang wonen.

Wil je weten of jouw (ver)bouwproject in aanmerking komt voor een premie? Dan is de Premiezoeker je beste vriend. Je vindt er alle financiële maatregelen terug waarmee jouw gemeente je ondersteunt bij het meegroei-vriendelijk maken van je woning.

10/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Laminaatvloeren combineren een sterke prijs met smaakvol design
Volgende artikel
Retrohuishoudtoestellen veroveren de wereld