Financieel en Juridisch

Steeds meer Belgen kunnen lening huis niet meer afbetalen

Uit cijfers van de Nationale Bank van België blijkt dat een recordaantal Belgen niet meer in staat is om de hypothecaire lening af te betalen. Het aantal Belgen dat in gebreke blijft stond eind vorig jaar op een recordhoogte.

In totaal gaat het om een bedrag van 971 miljoen euro. Dat is maar liefst 10% meer dan in dezelfde periode in 2011. Het aantal contracten waarbij de ontlener niet meer kan terugbetalen, is gestegen tot meer dan 30.000, en ook dat is een record, zegt de Nationale Bank van België.

Waarom mensen hun lening niet meer kunnen afbetalen

Dat veel Belgen de lening voor hun huis niet meer kunnen afbetalen, is geen nieuw fenomeen. Maar de laatste maanden stijgt het aantal Belgen dat in gebreke blijft onrustwekkend snel. John Romain van hypotheekadviseur Immotheker ziet alvast enkele oorzaken.

Veel mensen die hun hypothecaire lening niet meer kunnen afbetalen, zijn personen die meerdere leningen tegelijk hebben lopen. Ze hebben naast hun hypothecaire lening bijvoorbeeld ook nog een lening voor een auto, voor meubels, enzovoort. Ze lenen teveel, en hebben hierdoor geen buffer meer. Bij de minste tegenslag staat het water hen meteen aan de lippen.

Ook aan de kant van de banken is het volgens Romain foutgelopen. Banken hebben jarenlang veel te makkelijk leningen voor een woning toegestaan. Nu de crisis heeft toegeslagen, wordt pijnlijk duidelijk dat veel mensen die vroeger een veel te hoge lening hebben gekregen, die nu niet meer kunnen terugbetalen. Pas nu komt het besef bij de banken dat strenger moet opgetreden worden bij het toekennen van een lening.

Volgens Febelfin hoeven we echter niet te vrezen voor een hypotheekcrisis, zoals in Spanje. De markt voor woonkredieten is nog steeds fundamenteel gezond. Het totale bedrag aan achterstallige leningen is hoog, maar nog steeds maar 1 procent van alle hypothecaire leningen. En dat percentage blijft voorlopig stabiel.

Tips om problemen te vermijden

Tot slot nog enkele tips om te vermijden dat je zelf in de problemen komt. Zorg ervoor dat je niet al je reserves opgebruikt voor de lening van een woning, en dat je steeds een buffer achterhoudt. Door een bedrag, equivalent aan drie tot zes maandlonen, op de rekening te houden, kan je een tijdelijke tegenslag te boven komen.

Hou er ook rekening mee dat leenlast niet hetzelfde is als woonlast. Naast het afbetalen van je lening heb je doorgaans ook nog een heleboel andere kosten, zoals onderhoud van je woning, en belastingen en voorheffingen.

We herinneren je er ook aan dat de verzekering gewaarborgd wonen gratis is, en dat deze verzekering je beschermt in het geval je je hypothecaire lening niet meer kan afbetalen.

11/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
“1001”: de zetel die functionaliteit en comfort combineert
Volgende artikel
Permanent op een camping wonen