Financieel en Juridisch

Sparen voor een aanvullend pensioen, wacht niet te lang!

Vandaag de dag leven hebben heel wat gepensioneerden geldnood omdat ze een ontoereikend wettelijk pensioen krijgen. Het is dus van cruciaal belang om jongeren te sensibiliseren voor deze problematiek en hen te stimuleren om aan pensioensparen te doen!

Jongeren & pensioensparen

Jongeren van vandaag zijn niet bezig met hun pensioen. Slechts een op de drie jongeren doet aan pensioensparen. Toch heeft jouw goed inkomen tijdens je volledige leven een grote weerslag op je dagelijks leven. Om te vermijden dat je na je pensioen in geldnood verkeert, is het belangrijk om op jonge leeftijd reeds aan je pensioen te denken. Het is dus een goede zaak om vanaf 18 jaar reeds te beginnen met pensioensparen.

“Ga na je pensioen niet weer een studentenjob doen”

Om jongeren te sensibiliseren en bewust te maken lanceerde DVV een campagne rond pensioensparen. De verzekeringsmaatschappij schakelde het agentschap Happiness Brussels in voor de campagne ‘Ga na je pensioen niet weer een vakantiejob doen’. Hiermee wil DVV jongeren aanzetten om te gaan pensioensparen op een veilige en rendabele manier, door te kiezen voor een levensverzekering aangepast aan hun persoonlijke situatie. Bovendien levert deze manier van pensioensparen heel wat fiscale voordelen op.

Fiscale mogelijkheden voor een aanvullend pensioen

1. Pensioensparen

Pensioensparen is een spaarformule waarbij je het bedrag van je pensioen individueel aanvult. Het principe is eenvoudig: je spaart op jouw naam via een pensioenfonds of met de formule van een individuele levensverzekering. Zo bouw je aan een kapitaal waarover je kan beschikken eens je de leeftijd van 65 hebt bereikt.

DVV geeft de mogelijkheid aan jongeren om vanaf 18 jaar te beginnen met pensioensparen. De jongere stort zoveel hij wil tot een jaarlijks plafond van 910 euro en krijgt 30% van dit bedrag terug via de belastingen (maximum 273 euro).

2. Langetermijnsparen

Ook via de formule van langetermijnsparen kan je een kapitaal opbouwen voor na je pensioen of een bescherming bij overlijden. Deze formule maakt deel uit van een korf van aftrekbare bedragen, waar we onder meer de terugbetaling van vrijgesteld kapitaal in het kader van het hypothecair krediet (voor 2005) terugvinden, alsook de aftrekbare bedragen in het kader van de ‘woonbonus’ (hypothecaire kredieten vanaf 1 januari 2005).

Heb je een hypothecair krediet, dan moet je dus rekening houden met de aftrekken die je in dat kader reeds realiseert, voor je gaat berekenen hoeveel je nog kan sparen met de formule van langetermijnsparen.

Met deze formule kan je meer sparen: tot 2.200 euro per jaar, afhankelijk van jouw inkomen, en met een fiscaal voordeel gelijk aan dat van pensioensparen (max. 660 euro). Je kan de twee systemen ook met elkaar combineren en zo genieten van een groter pensioen en van grotere fiscale voordelen.

Spaar met DVV voor jouw bijkomend pensioen: het biedt alleen maar voordelen!

 

 

13/11/2012

Vragen en opmerkingen

C
cees

pensioensparen : je wordt beroofd door pensioenfondsen, regeringen (zie nu maar bij 65 5% roof). ga zelf sparen dat is goedkoper, geeft direct inzicht en niemand kan het belasten. je hebt alleen geduld nodig.

F
fikreta

100% gelijk!

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Open huizen dag in Heusy bij Verviers
Volgende artikel
Zelf een leuke adventskalender maken