Financieel en Juridisch

Spaarboekjes Belgen puilen uit

De crisis drijft de Belgen massaal richting spaarrekeningen. Ondanks de lage rentevoeten, stond er nog nooit zoveel geld op de Belgische spaarboekjes. De Nationale Bank maakte onlangs bekend dat het om een bedrag van maar liefst 230 miljard euro gaat!

Inboeten aan koopkracht

De reden voor de ‘vlucht’ naar de spaarboekjes is de onzekerheid over de economie. De crisis doet zich gevoelen: bedrijven gaan failliet en mensen verliezen hun job. De rente heeft een historisch laag peil bereikt en geld op spaarboekjes plaatsen betekent inboeten aan koopkracht. Toch zien de banken het kapitaal op spaarrekening met 9% toenemen (ten opzichte van vorig jaar). Dat komt overeen met 17 miljard euro. De banken, die na het uitbreken van de crisis in 2008 lange tijd in woelig vaarwater verkeerden, wrijven zich in de handen.

Spaarboekjes van alle banken zwellen aan

Voorzichtigheid zit ingebakken in het DNA van de Belgen. Risico’s worden tegenwoordig vermeden en speculeren op de beurs is al helemaal uit den boze. Zowel de grootbanken als de kleinere spelers profiteren van de Belgische spaarbereidheid. Een overzicht:

  • BNP Paribas Fortis (marktleider): stijging van 3,9 miljard euro tot 57,8 miljard euro eind 2012
  • Belfius: stijging van de spaargelden met 10 procent
  • Argenta: toename van het kapitaal op de spaarboekjes met 2,1 miljard euro (tot 18,9 miljard euro).    
  • Rabobank.be (grootste internetbank van het land): tegoeden stijgen met 37 procent, tot 7,13 miljard euro.

Spaarformules vereenvoudigen

In de marge van deze cijfers, gaan er vanuit de Belgische regering stemmen op om de transparantie van de spaarboekjes op te krikken. Minister van Consumentenzaken Vandelanotte wil één rentetarief voor spaarrekeningen en de getrouwheidspremie afschaffen. Bovendien moet er een einde komen aan de wildgroei van spaarformules. Vandelanotte pleit voor maximum vier formules per bank. Op die manier vindt de consument beter zijn weg in de wirwar van spaarformules.

11/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Unibamboo: soepele en innovatieve vloerbekleding
Volgende artikel
Woonbonus blijft ongewijzigd in 2013