Financieel en Juridisch

Schenking onroerende goederen: hoe en wat?

Veel mensen schenken onroerende goederen aan hun naasten om zo bij het overlijden hoge successierechten te vermijden. Het is een fiscaal interessante manier om een huis of bouwgrond aan een familielid na te laten. Wij zetten op een rijtje hoe de vork in de steel zit.

Schenking vooral interessant voor grote vermogens

Als je over een groot vermogen beschikt, is het raadzaam om je erfenis goed voor te bereiden. Door al tijdens je leven goederen aan je erfgenamen te schenken, vermindert de waarde van je vermogen dat je op het ogenblik van je overlijden nalaat. En daarmee verminderen ook de successierechten die je aan de fiscus moet betalen. Het fiscale voordeel kan hoog oplopen, zeker als de goederen een grote waarde hebben. Een schenking is dan ook vooral voor onroerende goederen (zoals een huis of bouwgrond) erg interessant.

Familiale band en fiscale woonplaats

De tarieven op een schenking onroerende goederen hangen af van een aantal factoren. Hoe hoger de waarde van het onroerend goed, hoe hoger schenkingsrechten. Ook de familiale band is van belang: hoe nauwer de band, hoe lager het bedrag dat je aan de fiscus moet. Ten slotte is het tarief ook afhankelijk van de fiscale woonplaats van de schenker. De plaats waar de woning of bouwgrond zich bevindt, is van geen tel. De schenking van onroerende goederen moet in België altijd via een notaris wat dan ook notariskosten met zich meebrengt.

Onroerend goed schenken in schijven

Om de schenking te optimaliseren, doen de meeste mensen een beroep op de mogelijkheid om in schijven te schenken. Tussen elke schenking wordt er drie jaar voorzien. Stel dat je over een onroerend patrimonium beschikt met 3 onroerende goederen die respectievelijk 50.000, 100.000 en 150.000 euro waard zijn. Je kan die in schijven aan je dochter of zoon wegschenken: het eerste deel op je 55ste, het tweede op je 58ste en het laatste op je 61ste. Als je beslist om onroerende goederen te schenken, kan je tot 50% besparen (in vergelijking met successierechten).

Neem contact op met een specialist inzake schenkingen en successierecht voor advies op maat!

31/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Espressomachines, voor echte espresso lovers
Volgende artikel
Een huurwoning met gebreken: wat doe je?