Financieel en Juridisch

Wonen in Vlaanderen: wat met de premies in 2015?

Bouwen, verbouwen of renoveren, het vraagt telkens een aanzienlijke investering. Gelukkig krijg je er ook heel wat voor terug. Denk maar aan een hoger wooncomfort en een lagere energierekening. En dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende ondersteuningsmaatregelen van de overheid, die de financiële pil verzachten. Benieuwd welke belastingverminderingen en premies je in 2015 in de wacht kunt slepen? Lees dan zeker verder, want er staat heel wat te veranderen.

Premies 2015: van renovatiepremie naar belastingvermindering

Een bijzonder populaire premie bij eigenaars van een bestaande woning is de zogeheten renovatiepremie, die een brede waaier van werken tegemoetkomt: van aanpassingen aan de funderingen van je woning tot de vernieuwing van het buitenschrijnwerk. Die renovatiepremie verdwijnt echter van het toneel en wordt in 2015 vervangen door een belastingvermindering. Deze hervorming is een gevolg van de zesde staatshervorming.

De voorwaarden om aanspraak te maken op een belastingvermindering zijn dezelfde als die van de renovatiepremie: als de factuur van je renovatiewerken hoger ligt dan 10.000 euro, heb je recht op een belastingvermindering. Het grote verschil met de renovatiepremie is dat de belastingvermindering gespreid wordt over een periode van drie jaar. Wie de woning vroeger verlaat, verliest een of meerdere terugbetalingsschijven.

Wil je nog aanspraak maken op de huidige renovatiepremie? Dat kan nog tot 31 oktober op de gewone manier en vanaf 1 november tot de zomer van 2015 via een overgangsregeling.

Nieuwe woonbonus in 2015

Dé populairste woonmaatregel vandaag is ongetwijfeld de woonbonus. Die levert een fiscaal voordeel op van 2.280 euro per persoon. Tijdens de eerste tien jaar van de lening heb je bovendien recht op een verhoging van 760 euro. En wie kinderen heeft, ziet dat bedrag nog verder de hoogte ingaan.

Ben je van plan om een woning te kopen? Dan doe je dat het best dit jaar nog. Op 1 januari 2015 wordt de woonbonus namelijk hervormd, en dat heeft zijn gevolgen voor je portemonnee. Wie volgend jaar een lening aangaat, zal fiscaal minder kunnen aftrekken dan wie vóór die datum een huis of appartement koopt. Over een periode van twintig jaar kan het misgelopen bedrag oplopen tot maar liefst 20.000 euro.

Vanaf 2015 is de woonbonus een exclusieve bevoegdheid van de gewesten. Het belastingtarief zal dan worden berekend tegen een vast tarief. Als de gewesten geen ander tarief vastleggen, bedraagt het percentage 45%. Het fiscale voordeel zal je voortaan op je belastingbrief terugvinden onder de rubriek ‘eigen woning’.

Afschaffing van belastingvermindering voor alarminstallaties?

Wie vandaag een alarminstallatie aanschaft, heeft daarbij recht op een fiscaal voordeel van 30%. Dat dreigt in 2015 evenwel te verdwijnen. De Vlaamse regering heeft namelijk een voorstel in die zin uitgewerkt.

In het kader van de zesde staatshervorming is de belastingvermindering voor antidiefstalbeveiliging sinds deze zomer een bevoegdheid van de gewesten. Zolang die geen hervormingen doorvoeren, blijft de bestaande regelgeving van kracht. Die voorziet een belastingvermindering van 30% voor iedereen die investeert in extra beveiliging voor zijn woning. Volgende uitgaven worden vergoed:

  • Inbraakvertragende elementen: specifiek inbraakwerend glas, sloten en andere beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekken, gepantserde deuren, … 
  • Diefstaldetectie: alarmsystemen, abonnementskosten voor de aansluiting op een alarmcentrale, camera’s uitgerust met een registratiesysteem, … 
  •  Beveiliging tegen brand: water- en poederblussers, automatisch blustoestel in lokalen met verwarmingsketels op stookolie, deuren met een brandweerstand van een halfuur, …

 

16/10/2014

Vragen en opmerkingen

VF
Vercammen Fanny

huis van 1962 te steendorp :
aanleggen chauffage, verbouwing wc keuken en badkamer; vloer isoleren; vernieuwing elektriciteit;bezetting en isolatie binnenmuren, aankoop hoogrendementsketel voor chauffage, ramen vervangen door hoogrendementsglas…

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Interieurtrends 2014 – Dompel je interieur onder in de herfst- en wintertrends
Volgende artikel
Word opbergkampioen in je badkamer met deze badkamermeubelen