Financieel en Juridisch

Op huizenjacht: hoe is het gesteld met de huizenprijzen in 2017?

huizenprijzen 2017

Het is elk jaar weer afwachten hoe de vastgoedmarkt het zal doen, maar voorlopig lijkt een daling van de huizenprijzen in 2017 er niet meteen in te zitten. Volgens Standard & Poor’s zullen Belgen dit jaar zo’n 2 procent meer betalen voor hun woning: een trend die zich nu al enkele jaren voortzet. Waar die stijging precies vandaan komt? Er zijn verschillende factoren in het spel.

Gunstige hypothecaire leningen

Onlangs waarschuwde de Nationale Bank van België nog dat klanten vanaf eind mei 2017 nog maar 80 procent van de waarde van hun toekomstige woning zouden kunnen lenen. Zo wil de bank meer kapitaalreserve achter de hand hebben om zich te wapenen tegen een te soepele toekenning van woonleningen. Belgen lenen de laatste jaren dan ook bijzonder goedkoop, dankzij een historisch lage rentevoet. Omdat almaar meer mensen een lening aanvragen en krijgen, stijgt de vraag naar woningen – en daarmee stijgen dus ook de huizenprijzen.

Dankjewel, registratierechten

Terwijl de huizencrisis sinds 2008 in heel wat landen lelijk heeft huisgehouden, is de Belgische vastgoedmarkt altijd vrij stabiel gebleven. Dat hebben we allicht voor een deel te danken aan de 10 tot 12,5 procent registratierechten die we bovenop de aankoopprijs van een woning betalen. Omdat een woning kopen daardoor standaard gepaard gaat met een flinke meerkost, zijn Belgen minder geneigd om met hun huizen te gaan speculeren. Een woning kopen doe je voor het leven, zo luidt de redenering.

Ook energiepeil doet huizenprijzen in 2017 stijgen

Tot slot zijn er de almaar strengere energienormen waar nieuwbouwwoningen en -appartementen aan moeten beantwoorden. Wie vandaag bouwt, moet streven naar een E-peil van minstens E50. Tegen 2018 spreken we van E40 als norm, en vanaf 2021 moeten met z’n allen zelfs naar E30 streven. Sinds 2014 moet elke woning ook een minimale hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen halen. Dat kost natuurlijk allemaal een flinke duit – gemiddeld 10 000 euro, om precies te zijn – en dat is duidelijk te merken aan de verkoopprijzen van nieuw vastgoed.

24/02/2017

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Relaxen op het water: de mooiste paalwoningen op een rijtje
Volgende artikel
Ga je (ver)bouwen? Waarom thermografie een goed idee is