Financieel en Juridisch

Nalatenschap verdelen | Tips om te praten over je erfenis

Hoewel de algemene stilte rond het onderwerp ‘erfenis’ stilaan begint te vervagen, blijft het onderwerp taboe. Volgens een enquête die de redactie van De Tijd uitvoerde bij 1000 Belgen, denkt bijna de helft dat de ouders over dit onderwerp zouden moeten spreken met hun kinderen. We geven enkele tips voor een vlot erfenisgesprek.

Erfenis, een taboe

Erfenis is een moeilijk onderwerp in België. Ouders twijfelen vaak om erover te spreken en stellen het onderwerp uit. Dit is begrijpelijk, want de meeste mensen denken niet graag aan hun eigen dood. Toch kan dit voor problemen zorgen bij de overdracht van een vermogen, want het gebrek aan communicatie kan een gevoel van wantrouwen en uitsluiting creëren bij sommige familieleden.

Erfenis, enkele tips om erover te praten

Als ouder is het belangrijk om financiële verantwoordelijkheden te geven aan de kinderen en dit vanaf jonge leeftijd. Ouders doen er goed aan om open te staan voor discussie en een debatcultuur in het gezin te introduceren. Ook wanneer kinderen vragen hebben over nalatenschap en vermogen is het goed dat ze hiervoor open staan, zonder in te gaan op financiële details. Bij grote vermogens is het aangeraden een dialoog te creëren rond het thema waarin ieder zijn zeg kan doen en zijn wens of angsten kan uitdrukken. Het is ook belangrijk dat elke erfgenaam zijn rol speelt, zodat niemand zich benadeeld voelt.

Erfenis, praten onder druk is niet zinvol

Het is goed om met je kinderen over erfenis te spreken, maar niet onder druk! Als het initiatief van de ouders komt, is dat prima. Maar als de kinderen dit opeisen, kan je het beter vermijden.

Een erfenis plannen doe je niet zonder voorzorgsmaatregelen te treffen. Het is nuttig om af en toe een stand van zaken op te maken en de wensen en angsten van ieder familielid te kennen, maar de dialoog moet gezond blijven. Om je hierbij te helpen, kan je altijd contact opnemen met je financiële instelling, die je zal helpen om een oplossing te vinden voor elke situatie. Bovendien kan je zo anticiperen op successierechten.

 

20/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Nieuwe woning kopen: welke vastgoedbarometer gebruiken?
Volgende artikel
Belgische huizen, een ode aan de lelijkheid?