Financieel en Juridisch

Moet ik mijn huishoudhulp verzekeren?

We ervaren het elke dag: we hebben overvolle agenda’s en komen tijd te kort. Om de dagelijkse huishoudelijke taken te verlichten, doen heel wat mensen beroep op huispersoneel. Maar heel wat mensen weten niet dat ze wettelijk verplicht zijn om hun huishoudhulp te verzekeren.

Huishoudhulp verzekeren is verplicht

Stel je voor dat je poetsvrouw zich kwetst terwijl ze je huishouden doet of dat je tuinman van zijn ladder valt bij het snoeien van de haag… In het dagelijks leven liggen heel wat gevaren op de loer en een ongeval is snel gebeurd. Het probleem is dat veel mensen niet weten dat zij hiervoor verantwoordelijk zijn!

De wet schrijft voor dat iedere werkgever zijn werknemers moet verzekeren tegen werkongevallen. Deze verplichting geldt ook voor particulieren en hun huispersoneel, ook als het personeel in het zwart werkt! De wetgeving over zwartwerk heeft in feite niets te maken met deze materie.

Je bent met andere woorden verplicht om je huishoudhulp, tuinman, babysitter, enz. te verzekeren met een verzekering voor huispersoneel. Deze verzekering dekt alle lichamelijke letsels opgelopen door een ongeval bij jouw thuis of op weg naar jouw huis.

Ben je niet verzekerd? Je loopt grote risico’s!

Als je niet verzekerd bent en er doet zich een ongeval voor bij jouw thuis of op weg naar jouw huis, dan moet je zelf je huispersoneel vergoeden. Bij een kleine blessure, zoals een verstuiking of een snijwonde, is dit niet zo erg. Maar als het huispersoneel ernstig letsel oploopt dat permanente arbeidsongeschiktheid veroorzaakt, zullen de facturen hoog oplopen en kan je verplicht zijn om miljoenen terug te betalen.

Huur je personeel bij een dienstenfirma?

Als je huispersoneel afhangt van een organisatie die werkt met PWA- of dienstencheques, dan is deze organisatie de werkgever die het personeel moet verzekeren. Deze verzekering zal tussenkomen bij een ongeval en eventueel als jouw huispersoneel schade toebrengt aan jouw bezittingen, aan derden of aan een gezinslid.

 

27/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wat zijn de risico’s van zwartwerk?
Volgende artikel
Hoe kan je successierechten vermijden of verminderen?