Financieel en Juridisch

Mijn projectontwikkelaar failliet. Over de voltooiingswaarborg

Je koopt een appartement op plan. “Prachtig, mijn eigen stek!”, denk je waarschijnlijk. Op plan ziet alles er piekfijn uit. Toch is het in onzekere tijden van financiële crisis niet ondenkbaar dat je projectontwikkelaar failliet gaat. Mijn bouwpromotor gaat failliet: wat nu?

Voltooiingswaarborg

Gaat je aannemer of projectontwikkelaar failliet wanneer het gebouw nog niet helemaal af is, dan kan je aanspraak maken op een voltooiingswaarborg. Dit is bepaald door de wet Breyne. Hiermee staat de bank of de verzekeringsmaatschappij borg voor de volledige afwerking van het gebouw.

De erkende aannemer, projectontwikkelaar of niet-erkende aannemer moet een waarborg stellen van 5% van de prijs van het gebouw en moet hiervaneen door de Deposito- en Consignatiekas ondertekend bewijs voorleggen, en dit binnen de dertig dagen na de ondertekening van de overeenkomst. Bij een faillissement van de bouwpromotor, de aannemer of de verkoper, mag de koper het geld dat hem toebehoort voorafnemen op het bedrag van de borgtocht.

Je hebt ook het recht om bij de bank die de voltooiingswaarborg heeft verleend een betaling te eisen om de gemeenschappelijke delen af te werken. Het is de verenging van mede-eigenaars die deze vordering moet instellen.

Word je niet beschermd door deze waarborg, dan kan je de verkoopovereenkomst verbreken.

Tip voor kopers

Soms kunnen de documenten en contracten zeer ongunstig zijn voor de koper en zal zowel aannemer als bouwbedrijf tot het randje van de wet gaan met allerlei bepalingen in de verschillende overeenkomsten. Laat daarom dus altijd alle papieren nakijken door een advocaat of notaris.

05/04/2013

Vragen en opmerkingen

C
clocheret

Hallo,
wij zitten dus met het probleem dat onze projectontwikkelaar zijn faillisement heeft ingediend. En de bank Belfius staat gerant ( voltooiingswaarborg) Nu zeggen ze dat ze garant staan tot waar de bouw nu staat, en al dat we al te veel betaald hebben gaan ze zogezegt terug betalen. En wij moeten verder aannemers zoeken, architeckt enzo.. Maar bij mijn weten is voltooiing toch tot volledige afwerking? Kunnen jullie ons eventueel advies geven?
Mvg Fauve

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Lente in je slaapkamer!
Volgende artikel
De voordelen van betonkernactivering