Bouw & Reno - Nieuwbouw

Luchtdicht bouwen: wat een blowerdoortest je kan vertellen

Energielevel wordt aangepast, staat nu op groen

Zo veel mogelijk besparen op energiekosten, dat wil toch iedereen? Een huis heeft echter veel hoekjes en kantjes waarlangs lucht kan ontsnappen, waardoor duurbetaalde warmte onnodig verloren gaat. Gelukkig kun je de luchtlekken gemakkelijk opsporen! Hoe dan? Simpel: met een blowerdoortest! Die vertelt je waar er nog luchtlekken zijn. Op die manier doe je niet enkel je energiefactuur dalen, maar bekom je ook een gunstiger E-peil.

Wat is een blowerdoortest eigenlijk?

Allereerst wil je waarschijnlijk weten wat een blowerdoortest eigenlijk is. Een blowerdoortest wordt ook wel een luchtdichtheidsmeting genoemd en meet – zoals de naam het zegt – de luchtdichtheid van je woning. Dat wil zeggen dat zo’n test nagaat op welke plekken er lucht kan binnenkomen of ontsnappen. 

Opstelling van een blowerdoortest
Opstelling van een blowerdoortest: het kaderwerk met ingebouwde ventilator wordt in de deuropening van de buitendeur geplaatst. Alle binnendeuren moeten openstaan.
Foto door bd-p uit Brecht.

Waar bevinden de luchtlekken zich precies?

Blowerdoortest met het materiaal aan de buitenkant
Foto van installatie voor een blowerdoortest door bd-p uit Brecht

Een luchtdichtheidsmeting maakt duidelijk waar de luchtlekken zich bevinden: waar infiltreert of ontsnapt er ongecontroleerd lucht?

Meestal gaat het om kieren aan ramen en deuren, het dak, maar vaak worden er ook luchtlekken aan stopcontacten of schakelaars vastgesteld. Denk ook aan isolatie die niet goed aansluit. Het zijn misschien maar minieme kiertjes en spleetjes, maar samen zorgen ze voor een groot volume.

Eens de luchtlekken zijn gedetecteerd, is het belangrijk deze probleemzones aan te pakken. In de winter kan er immers geen koude lucht je huis binnendringen of warme lucht je huis verlaten, in de zomer wordt het omgekeerde vermeden. Een blowerdoortest is dus een handige tool om te besparen op energiekosten.

Luchtdichtheidsmeting en het E-peil

Bij een nieuwbouw, is een blowerdoortest ook nodig om het E-peil zo laag mogelijk te houden. Als je geen luchtdichtheidsmeting laat uitvoeren, gaat de EPB-verslaggever standaard uit van 12 luchtverversingen per uur, terwijl het in een luchtdichte nieuwbouw in realiteit vaak maar om 3 verversingen gaat. Daardoor kan je het E-peil in nieuwbouwwoningen met 6 à 9 punten terugdringen!

Vraag: Ik verhuis naar/woon in een reeds bestaande woning. Is het dan nog nuttig om een blowerdoortest te laten uitvoeren?


Ook in een te renoveren of in een oud huis brengt een luchtdichtheidstest de pijnpunten aan het licht. Vaak gaat dat over venstertabletten, ramen en rolluikkasten die niet goed afgesloten zijn. Iets wat met een simpele siliconenspuit al snel opgelost kan worden. Je kunt er dus ook heel wat mee winnen, ook al heb je geen nieuwbouw!

Het is dus duidelijk dat een blowerdoortest, ondanks de kostprijs van zo’n 300 à 400 euro, ervoor kan zorgen dat je op termijn heel wat geld uitspaart. Aarzel dus niet om er zelf een te laten uitvoeren! 

Let op! Wanneer je EPB-verslaggever je een energieprestatiecertificaat, kortweg epc-certificaat, uitreikt, zal hij alleen rekening houden met de resultaten van de blowerdoortest wanneer de meting door een erkend vakman is uitgevoerd. Schakel dus zeker een professionele energiedeskundige in!

13/09/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Regenput reinigen moeilijk? Neen, zo begin je er zelf aan!
Volgende artikel
De werking van zonnepanelen? A piece of cake!