Financieel en Juridisch

Lenen voor een huis of lenen voor een bouwgrond?

Lenen voor een huis of lenen voor een bouwgrond. iWonen neemt de verschillende formules onder de loep.

Lenen voor een bouwgrond

Als je geld wil lenen voor een bouwgrond bestaan er twee financieringsmogelijkheden: een lening op afbetaling of een hypothecaire lening.

  • Lening op afbetaling. Voor een lening op afbetaling of een bouwgrondlening is er geen specifieke waarborg vereist. De looptijd is wettelijk beperkt en afhankelijk van het geleende bedrag. Dit is een ideale optie als je eerst jouw lening wil terugbetalen en pas daarna jouw bouwplannen uitvoeren. Maar deze oplossing biedt nog meer voordelen: ten eerste zijn de kosten beperkt omdat er geen tussenkomst van een notaris vereist is. Verder verloopt de administratieve afhandeling sneller.
  • Hypothecaire lening. Kies je voor een hypothecaire lening om jouw bouwgrond te financieren, dan kan je ook voor een langere terugbetalingstermijn kiezen. Als je na een tijdje wil bouwen, kan je een tweede hypothecaire lening aangaan waarvan de terugbetalingen aansluiten bij het eerste hypothecair krediet. In dit geval moet je wel notariskosten en beschrijf betalen, want je hebt een notariële akte nodig.

Lenen voor de bouw, aankoop of renovatie van een woning

Ook het bouwen, kopen of renoveren van een eigen woning vraagt een gepaste lening. Hier heb je de keuze tussen verschillende woonkredieten. Wanneer je een hypothecaire lening afsluit, zal de bank een hypotheek op jouw woning laten vestigen. Dat wil zeggen dat jouw woning dient als onderpand voor de lening. Zo is de kredietverstrekker zeker dat ze haar geld zal terugkrijgen wanneer je jouw lening niet meer kunt afbetalen. In ruil voor de toegekende lening moet je naast de kapitaalaflossingen ook rente betalen. Deze uitgaven kan je gedeeltelijk compenseren met de fiscale voordelen van een hypothecaire lening en de bijhorende verzekering.

Ook hier bestaan verschillende leenformules:

  • Krediet met gemengde levensverzekering.Dit is een woonkrediet waarbij je tijdens de looptijd van het krediet enkel de intresten terugbetaalt. Het geleende bedrag zelf betaal je pas terug op het einde van jouw krediet of bij overlijden. Dat doe je via het kapitaal dat je spaart via een gemengde levensverzekering. Met deze formule kan je lenen tot jouw 65ste verjaardag. Je kan dit krediet aangaan met vaste of variabele rentevoet. Vervroegde terugbetalingen en wederopname van het krediet zijn mogelijk.
  • Krediet met schuldsaldoverzekering. In dit geval betaal je elke maand een vast bedrag terug dat bestaat uit de intrest op de lening en een deel afbetaling van het ontleende kapitaal. De terugbetaling van het krediet wordt gedekt door een schuldsaldoverzekering. De looptijd van het krediet is maximum 30 jaar. Ook bij deze formule heb je de keuze tussen een vaste of variabele rentevoet. Vervroegde terugbetalingen en wederopname van het reeds afgeloste krediet zijn mogelijk.

Via een krediet simulator kan je ook online jouw lening berekenen.

10/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verwarmen met airco en warmtepomp? Tuurlijk wel!
Volgende artikel
Tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer