Financieel en Juridisch

Vaste rentevoet of variabele rentevoet?

Proficiat, u gaat een huis bouwen of kopen! De kans is groot dat u een lening aangaat. Maar welke hypotheekformule kan u best kiezen wanneer u een huis bouwt of koopt? Neemt u best een krediet met een vaste of een variabele rentevoet? Wat zijn precies de mogelijkheden en wat houden deze nu precies in?

Vaste rentevoet

Bij een vaste rentevoet blijft de rentevoet ongewijzigd gedurende heel de looptijd van het krediet. De interestvoet ligt hierbij wel iets hoger dan bij een variabele rentevoet, maar u weet op voorhand hoeveel interesten u zal moeten betalen.Als uw lening herzien wordt, kan de rentevoet niet stijgen. Hij kan eventueel wel dalen, maar dit zal minder snel gebeuren dan bij een variabele rentevoet, zodat u minder snel kan mee genieten van een rentedaling. Een hypothecaire lening met een vaste rentevoet is aan te raden wanneer de rente laag staat.

Variabele rentevoet

Een variabele of herzienbare rentevoet is bij de opname van het krediet goedkoper dan een lening met een vaste rentevoet, zodat u een hoger bedrag kan lenen. Deze rente wordt tijdens de looptijd van de lening echter verschillende malen aangepast. Bij een rentedaling kan deze nog goedkoper worden, het risico bestaat echter dat de rentevoet zal verhogen. Er zijn door de wet wel een aantal beperkingen ingebouwd: het eerste jaar moet de rente constant blijven, het tweede  jaar mag de rente maximum 1% stijgen ten opzichte van de oorspronkelijke rentevoet, het derde  jaar mag de rente maximum 2% stijgen, daarna mag de rente maximum verdubbelen. De meeste kredietverstrekkers en verzekeraars voorzien bovendien een mogelijkheid om een boven- en onderlimiet (of CAP) op te nemen in de rentevoet, die de maximale rentestijging beperkt en zo het risico op een onverwachte stijging kleiner maakt. Zo kan voor een rentevoet van 5% met een CAP +/- 2% de rente schommelen tussen minimaal 3% en maximaal 7%. Dit biedt dus een extra garantie dat u bij stijgingen de maandlast nog zal kunnen dragen.

Voorbeelden van mogelijke herzienbare renteformules zijn:

1/1/1 : jaarlijkse aanpasbaar – elk jaar wordt de rentevoet herzien
3/3/3 : 3-jaarlijks aanpasbaar – elke drie jaar wordt de rentevoet herzien
5/5/5 : 5-jaarlijks aanpasbaar – elke vijf jaar wordt de rentevoet herzien
10/5/5 : Eerste herziening na 10 jaar, daarna om de 5 jaar
enz.

Kortom, een variabele rentevoet is voordeliger voor de klant dan een vaste rentevoet, maar u weet op voorhand niet exact u zal moeten betalen.

Semivariabele rentevoet

Er zijn ook semivariabele formules beschikbaar op de markt, zoals een accordeonlening. Dat betekent dat wanneer de rente stijgt, de maandelijkse afbetaling dezelfde blijft, maar de looptijd van de lening verlengd wordt.

Meer informatie over rentevoeten vindt u hier.

 

20/12/2011

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Trendy behangpapier in opmars
Volgende artikel
Bose SoundLink: wireless muziek overal