Financieel en Juridisch

Jouw woning beveiligen tegen inbraak: tien tips

De mooie zomerdagen en de vakantieperiode komen dichterbij! Velen kijken hier reikhalzend naar uit, maar dit is helaas ook een periode met meer inbraken. Om de risico’s op diefstal te verminderen, moet je jouw woning beveiligen en de juiste ingesteldheid aannemen.

Het nut van een diefstalverzekering

Een goede diefstalverzekering is een belangrijke factor! Maar ook al ben je goed verzekerd, inbraak creëert een gevoel van onveiligheid, onmacht en inbreuk op de privacy. Bovendien is het altijd mogelijk dat voorwerpen met een emotionele waarde verdwijnen en een schadevergoeding kan dit verlies helaas niet compenseren. Diefstalverzekering komt tussen wanneer het kwaad reeds is geschied, dus we raden aan dat je alles in het werk stelt om inbraak te voorkomen. Hier zijn tien tips voor een betere beveiliging en om je te beschermen tegen diefstal.

Woning beveiligen: 10 tips

1- Neem kleine organisatorische maatregelen die de dieven zullen ontmoedigen, zoals luiken en extra sloten plaatsen.

2- Maak jouw woning inbraakbestendig met gepantserde deuren, raamroosters, inbraakwerend glas.

3- Installeer een alarminstallatie en zet het alarmsysteem aan als je de woning verlaat.

4- Wanneer je op vakantie vertrekt, geef je best de indruk dat jouw woning bewoond is. Je kan bijvoorbeeld de radio, de televisie of het licht aan laten om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Vraag aan jouw buren, familie of vrienden om de post uit de brievenbus te halen en jouw woning in het oog te houden. Breng eventueel de lokale politie van jouw afwezigheid op de hoogte en laat geen boodschappen met betrekking tot jouw afwezigheid achter op jouw antwoordapparaat of brievenbus.

5- Laat waardevolle voorwerpen, zoals jouw fototoestel, laptop of stereoketen, merken.

6- Neem uit veiligheidsoverwegingen foto’s van waardevolle voorwerpen en noteer ook het serienummer van deze objecten. Met deze informatie zal jouw verzekeringsmaatschappij makkelijker terugbetalen bij diefstal. Ook de politie zal de gestolen goederen op die manier sneller kunnen terugvinden.

7- Verstop waardevolle voorwerpen en laat zo weinig mogelijk cash geld thuis liggen.

8- Noteer jouw naam en adres niet op jouw sleutelhangers. In geval van diefstal of verlies zal men anders heel makkelijk bij jouw kunnen inbreken.

9- Vermeld jouw adres ook niet op jouw reiskoffers: dieven kijken hiernaar in de luchthaven of het station. Noteer eerder jouw vakantieadres of het adres van thuisblijvers.

10- Vergrendel altijd alle ramen en deuren. Een veiligheidsslot heeft natuurlijk weinig zin als de deur niet op slot is!

Er bestaan zelfs federale subsidies voor een aantal maatregelen tegen diefstal, namelijk de federale belastingvermindering voor inbraak- en brandpreventie.

25/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Top design uit het hoge noorden
Volgende artikel
De mooiste design sofa’s voor een klein interieur