Financieel en Juridisch

Jouw droomhuis kopen, de verschillende stappen

De zoektocht naar jouw droomhuis, een huis kopen, er komt heel wat bij kijken. Een overzicht van de verschillende stappen huis kpoen.

1. Budget

Bekijk eerst jouw budget, zodat je geen zotte koop doet. Je kan bijvoorbeeld een online lening berekenen of advies inwinnen bij jouw kredietverstrekker. Let wel: je moet bij de aankoopprijs woning nog 10 tot 20% extra rekenen aan notariskosten en kosten hypothecaire lening.

2. Zoek jouw droomhuis

Heb je een duidelijk inzicht in jouw budget? Dan kan je op zoek gaan naar jouw droomhuis! Wanneer je een huis zoeken gaat, kan je websites als ImmoWeb, Vlan of Hebbes raadplegen of langsgaan bij een immobiliënkantoor. De prijzen via een immokantoor zijn doorgaans wel duurder dan wanneer een woning uit de hand te koop is.

Verder kan je best volgende tips in het achterhoofd houden bij het bezichtigen van woningen:

 • Zorg dat je de woonmarkt een beetje kent. Verschillende woningen vergelijken uit dezelfde prijsklasse voor je jouw beslissing neemt is zeker aangeraden.
 • Let op de staat van de elektriciteitsleidingen en isolatie en ga na of er geen barsten in het plafond of de muren zitten.
 • Check hoe het huis verwarmd wordt.
 • Bezoek de huizen bij voorkeur bij daglicht, zo kan je zien of het huis licht genoeg is en hoe het huis georiënteerd is ten opzichte van de zon. Let ook op het uitzicht door de ramen.
 • Bekijk de voorzieningen in de keuken en de badkamer. Zijn er bijvoorbeeld wel voldoende afvoermogelijkheden voor afvalwater?
 • Ga na of er voldoende parkeergelegenheid is.
 • Controleer of het huis niet zonevreemd is.
 • Zoek even uit of de ligging van het huis goed is. Heb je gemakkelijk toegang tot openbaar vervoer, winkels, autostrades enz.
 • Indien er zichtbare gebreken zijn, kan je een architect meenemen om het huis te keuren voor je de woning koopt.

3. Aankoopprocedure

 • Optie. Voor je definitief een huis kan kopen, moet je meestal nog een aantal zaken regelen. Soms is het mogelijk om een optie op huis te nemen, zodat je een paar dagen lang het eerste recht van aankoop hebt. Zo win je wat tijd om alles in orde te brengen.
 • Prijsbepaling. Je moet met de verkoper onderhandelen om tot een prijs te komen.
 • Verkoopsovereenkomst. Heb je een compromis over de prijs van de woning bereikt, dan kan de compromis of voorlopige verkoopsovereenkomst ondertekenen. Let wel: voorlopig betekent niet vrijblijvend!
 • Notariële akte. Om een verkoop wettelijk te bezegelen is er een notariële akte nodig. Koper en verkoper kunnen dezelfde notaris nemen of elk hun eigen notaris inschakelen. In dat laatste geval delen de twee notarissen het ereloon. De koper moet hiervoor dus geen hogere kosten betalen. Na het voltooien van zijn onderzoek zal de notaris de voorlopige verkoopsovereenkomst en de onderzoeksresultaten in een notariële akte gieten en zal hij de partijen samenroepen om deze akte te laten ‘verlijden’ (voorlezen en tekenen). Daarna zorgt de notaris voor de registratie van de akte op het registratiekantoor. Hij zorgt ook voor de overschrijving van een afschrift van de verkoopakte op het hypotheekkantoor van het arrondissement waar de woning gelegen is.

4. Kosten huis kopen

De aankoop onroerend goed en/of het aangaan van een hypothecaire lening brengen ook extra kosten met zich mee. Deze bestaan uit:

 • Registratierechten. Dit zijn belastingen die de staat int wanneer een verkoopsakte geregistreerd wordt. Deze worden bepaald in functie van de regio waar het onroerend goed zich bevindt.
 • Inschrijvingsrecht. Je betaalt 0,30% inschrijvingsrecht op het leenbedrag verhoogd met de aanhorigheden.
 • Ereloon hypotheek-bewaarder. De hypotheekbewaarder schrijft de hypotheek op de woning in een register. Je betaalt hem hiervoor een ereloon, berekend op het leenbedrag verhoogd met de aanhorigheden.
 • Ereloon notaris. Het ereloon wordt door de wet vastgelegd. Je betaalt een bepaald percentage van het te lenen bedrag, en dit volgens een aantal schijven. Voor de hogere schijven wordt een lager percentage gehanteerd.
 • Aktekosten. Dit omvat diverse kosten zoals bijvoorbeeld stedebouwkundige opzoekingen en belastingnotificaties. Het totaalbedrag schommelt meestal rond de € 525.
12/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Le Creuset stoofpannen en kookgerei
Volgende artikel
Dille & Kamille – de eigenzinnige groene keten