Financieel en Juridisch

Je nieuwe inrichting financieren met een lening: let op de valkuilen!

inrichting eetkamer en keuken met bakstenen muur en oranje meubels

Van plan om je woning (opnieuw) in te richten? Dan vraag jij je vast af hoe je dat allemaal gaat betalen! Geen zorgen: dankzij een lening hoef jij de hele som niet in één keer op tafel te leggen, maar financier jij je droominrichting in stukjes. Hier lees je alvast waarop je moet letten.

Persoonlijke lening vs doorlopend krediet

Kost je inrichting te veel om in één keer te betalen? Geld lenen kan je uit de nood helpen. Je hebt daarbij de keuze uit twee soorten leningen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Kies je voor een persoonlijke lening, dan leen je een vast bedrag tegen een vaste rente. Je weet op voorhand dus precies hoeveel de lening je kost en wanneer je klaar bent met aflossen. Is het bij aanvang van je inrichting perfect duidelijk hoeveel geld je nodig hebt? Dan is dit de ideale formule voor je lening.

Soms is het echter op voorhand niet duidelijk hoe hoog de kosten gaan oplopen. Dan is een doorlopend krediet een optie met meer flexibiliteit. De kredietlimiet, de maximaal te lenen som, wordt op voorhand vastgelegd. Je kan deze in één keer opnemen of stelselmatig. Je betaalt enkel rente op het reeds ontleende deel. Heb je reeds een deeltje afgelost? Dan kan kan je dat bedrag opnieuw opnemen. Een doorlopend krediet is dus een handige geldreserve die je kan inzetten, wanneer het jou past.

landelijke keuken met bureautje

Leen bij gespecialiseerde kredietbanken

Geld lenen betekent ook op zoek gaan naar een betrouwbare bankinstelling. Uit gewoonte ga je al snel naar de bank waar je ook je lopende rekeningen hebt. Dat voelt misschien vertrouwd, maar is niet altijd de goedkoopste optie. Bij grote banken betaal je een hogere rente dan bij gespecialiseerde kredietbanken en online kredietverstrekkers. Door verschillende banken en kredietbanken met elkaar te vergelijken, bespaar je dus heel wat geld uit! Haast en spoed is zelden goed: trek dus voldoende tijd uit tijdens je zoektocht naar een geschikte bank!

Meubels op afbetaling? Opgelet!

Omdat meubelzaken en -bedrijven weten dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om de hele inboedel in een keer te betalen, bieden zij meubels aan op afbetaling. Hoewel dat misschien een interessante optie lijkt, is dat vaak heel duur: de rente is fors hoger dan bij een bank of kredietmaatschappij. Ook hier geldt: neem je tijd om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden, denk rustig na over een beslissing en teken niets voordat je zeker weet dat je de juiste deal hebt gesloten. Alleen zo beperk jij je kosten tot een minimum. Je vergelijkt tenslotte ook verschillende meubels vooraleer je er definitief eentje kiest.

27/01/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een industriële keuken: stoer en toch huiselijk
Volgende artikel
Inspiratie: plafondlampen voor een stoer interieur