Financieel en Juridisch

Isoleren = besparen dankzij deze premies voor isolatie (2018)

isoleren van huizen

Isoleren. Een term die de afgelopen jaren niet weg te slaan is uit de bouw- en verbouwsector. De redenen hiervoor zijn simpel: het is beter voor jouw wooncomfort én voor het milieu. Maar ook voor je portemonnee is het goed nieuws: naast de besparing op je energiefactuur, moedigt de Vlaamse overheid en de netbeheerders deze investering aan via verschillende premies voor isolatie. Wij zetten ze op een rijtje!

Isolatie, what’s in it for me? 

premies voor isolatie

Door te isoleren, blijft je woning warmer in de winter en koeler tijdens de zwoele zomermaanden. Je verwarming en airconditioning zullen dus minder werk hebben. Het voordeel zie je meteen terug op jouw energiefactuur en ook jouw CO2-uitstoot zal dalen. Het klimaat is je alvast zeer dankbaar.

Tip: snel en eenvoudig je energiebesparing berekenen doe je via de energiewinstcalculator!

Bovendien is de temperatuur binnenshuis ook een stuk aangenamer voor de bewoners. Je zal merken dat de temperatuur constanter blijft: zo kom je ’s winters thuis en is jouw kamer veel sneller opgewarmd. Tijdens de hete zomerdagen hou je de warmte dan weer buiten en vind je binnenshuis de nodige verkoeling.

Tip: Wist je dat isoleren de prijs van je woning op de vastgoedmarkt aanzienlijk doet stijgen? Investeren in isolatie is dus niet enkel investeren in je wooncomfort, maar ook investeren in de toekomst!

Premies voor isolatie

Dakisolatiepremies

isoleren door een vakman
 1. Netbeheerders (Infrax of Eandis)
  Een dak of zoldervloer isoleren in een bestaande woning of appartement (van voor 1/1/2006)? Dan kan je hiervoor een premie krijgen van jouw netbeheerder. Het exacte bedrag hangt af van of je de isolatie zelf plaatst (3 euro/m2) of dit laat doen door een aannemer (6 euro/m2). Wel moet je isolatielaag in beide gevallen een min. Rd-waarde van 4.5 m²K/W hebben. Opgelet: je krijgt enkel een premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie (bij onverwarmde zolders) maar niet voor beide.

  De dakisolatiepremie aanvragen gebeurt volledig online via de website van Eandis en Infrax. Daar vind je ook een overzicht van welke documenten je moet meesturen. Je kan het aanvraagformulier ook downloaden en ingevuld opsturen, maar hou wel rekening met langere wachttijden.

  Lees alle voorwaarden nog een keertje na op de site van de Vlaamse Overheid.

 2. Gemeente
  Een aantal gemeenten reiken een bijkomende premie voor dakisolatie uit, maar dit verschilt van gemeente tot gemeente. Ontdek welke premies voor isolatie jouw gemeente in petto heeft op energiesparen.be of ga langs bij jouw gemeentehuis.

 3. Vlaamse Verbeteringspremie
  Als je de draagstructuur van je dak vernieuwt en tegelijk dakisolatie plaatst, kom je ook in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie die kan oplopen tot wel 1250 euro. Hiervoor moet jouw huis wel minstens 25 jaar oud zijn en mag het belastbaar inkomen van de bewoner en samenwonende partner niet meer bedragen dan 30.640 euro. 

Muur- en vloerisolatie

Ook wanneer je beslist om muur- en vloerisolatie te laten leggen door een aannemer, kan je je oor eens te luister leggen bij jouw netbeheerder. Want ook hier maak je aanspraak op het ontvangen van een premie. De premies en de voorwaarden vind je ook weer terug op de website van jouw netbeheerder net als die voor dakisolatie. Hier alvast een handig overzichtje van de maximale uitgereikte premies voor isolatie

Isolatie van een muur langs de buitenzijde:

Isolatie van een muur langs de binnenzijde:

Spouwmuurisolatie: 

Vloer- en kelderisolatie:  

€15/m²

€15/m²

€5/m²

€6/m²


22/10/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Maak plaats: 5 ideeën voor een kleine slaapkamer
Volgende artikel
De ideale hoogte voor de dampkap? Je bepaalt het zo!