Financieel en Juridisch

Intrest spaarrekening: waarom je beter niet spaart in 2013

De rente op spaarboekjes staat historisch laag en de spaarrentes blijven maar dalen. Sommige grootbanken bieden amper rentes van 0,6% op een klassiek spaarboekje! Heeft het dus nog zin om je geld op een spaarboekje te laten staan? Netto.be vroeg tien economen en analysten om raad…

1. Druk op intrest spaarrekening

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de rentes nog jaren laag blijven staan en heel wat economen sluiten verdere renteverlagingen niet uit. Volgens sommigen willen de centrale banken de rentes laag houden om de terugbetaling van een enorme schuldenberg mogelijk te houden.

2. Koopkracht spaargeld daalt

Noch het spaarboekje, noch de gemiddelde termijnrekening of kasbon bieden vandaag een rente die hoger ligt dan de inflatie. Zelfs met de beste termijnrekening op 8 jaar zal jouw spaargeld aan koopkracht inboeten. Volgens de economen waarmee Netto.be sprak, hoeven we immers niet geen daling van de inflatie te verwachten. Daarom is het dus niet aangeraden om je spaargeld voor een lange tijd te blokkeren.

 3. Spaarboekje blijft geen wachtrekening

Toch blijft het spaarboekje een veilig spaarproduct met als groot voordeel dat je geld altijd beschikbaar is. Het is altijd zinvol om een beetje spaargeld achter de hand te houden om onvoorziene kosten te dekken, al heeft het ook geen zin om te wachten op betere tijden om aandelen te kopen.

Bron: Netto.be

 

07/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kleur van het jaar 2013: Emerald smaragdgroen
Volgende artikel
Thuiswerken in een rustgevend tuinpaviljoen