Financieel en Juridisch

Interview: het DVV woonkrediet ontrafeld (III)

Vandaag een woonkrediet aangaan roept heel wat vragen op. Welke soorten hypothecaire leningen bestaan er zoal? Wat zijn precies de voorwaarden om een hypothecair krediet te kunnen opnemen? Zal een huis kopen in de toekomst moeilijker worden, nu de woonbonus dreigt te verdwijnen? Wij gingen te rade bij enkele DVV consulenten uit Vlaanderen en Wallonië.

Woonbonus

We spraken met verzekeringsexperten Niels Van Huffel (26) van Zakenkantoor Van Huffel Verzekeringen in Hoogstraten, Kris Van Huffel (45) van zakenkantoor Proost-Van Huffel in Vosselaar, Gierle en Lille, met Amaury Geenens van Geenens Assurances in Moeskroen en met Manuel Vaz (44) van VazConsult in Luik. In deel I van het interview gingen we dieper in op het DVV woonkrediet en de voordelen van een vaste rentevoet. In het tweede deel van het interview belichtten we de voorwaarden voor een hypothecaire lening en gaven de consulenten enkele tips voor mensen die een leningen willen aangaan. In dit derde en laatste deel gaan ligt de focus op de fiscale aftrek en aankoopprijs van woningen.

iWonen: Hypothecaire leningen zijn actueel op dit moment: vanaf 2014 zullen deze niet langer fiscaal aftrekbaar zijn in België, de woonbonus zal dus verdwijnen. Wat is uw mening over dit onderwerp? Schat u deze maatregel negatief in of eerder positief?

Kris Van Huffel kijkt gematigd positief naar de toekomst: “We kunnen natuurlijk niet in een glazen bol kijken, maar we mogen er van uit gaan dat de Vlaamse overheid mensen zal blijven stimuleren om een woning aan te kopen en dit op een fiscaalvriendelijke manier. Persoonlijk verwacht ik dat de Vlaamse overheid de nodige middelen zal vrijmaken om mensen fiscaal te helpen bij de aankoop van een woning. De gemiddelde woningprijs is het afgelopen jaar toch met 6 % gestegen, dus qua belegging/investering kan dit tellen.”

Niels Van Huffel lijkt iets meer argwaan te tonen: “Ik denk dat het van essentieel belang is dat de onzekerheid snel verdwijnt. Wat zal er in de plaats komen? Zal het minstens een evenwaardige regeling zijn, en zo niet: wat is dan het effect daarvan op de vastgoedmarkt? Er rijzen vele vragen waardoor de potentiële koper onzeker wordt en zijn aankoop uitstelt. In Nederland is de regering ook gaan kappen in de fiscale aftrek en de gevolgen zijn niet min. Nederland zit sindsdien in een vastgoedcrisis, de vraag is gedaald en de prijzen zijn aanzienlijk gaan dalen, ondanks enkele steunmaatregelen van de Nederlandse regering.” Ook Amaury toont zich niet geheel hoopvol: “Er is een negatieve fiscale evolutie. Maar huren blijft duur, dus ik denk dat veel mensen blijven verkiezen om een woning aan te kopen.”

Vaz kijkt echter met meer vertrouwen naar de toekomst: “We moeten afwachten of de woonbonus echt zal verdwijnen, maar ik denk dat het hypothecair krediet altijd een interessante formule zal blijven, ook als de aankoop van een woning fiscaal minder aantrekkelijk zal zijn in de komende jaren. De Belg heft een baksteen in de maag en ik denk niet dat dat zal veranderen. Ik vermoed ook dat de huizenprijzen relatief stabiel zullen blijven, ook al merken we nu een kleine prijsstijging op.”

Woonkrediet en de Belgische huizenmarkt

iWonen: Zal de aankoop van een huis in België in de toekomst duurder worden?

Niels Van Huffel en Amaury Geenens zijn het beide eens: “Op korte termijn moeten we de beslissingen over de fiscale aftrek afwachten die worden genomen door de Vlaamse, Waalse en Brusselse Overheid. Op lange termijn blijft het voor ons een vraagteken.” “Als de fiscale aftrek verdwijnt, zullen de prijzen waarschijnlijk duurder worden. Maar, het is ook mogelijk dat de aankoopprijzen lichtjes zullen zakken als de vraag afneemt door het verdwijnen van de woonbonus”, vervolledigt Geenens. Kris Van Huffel verwacht “een stagnatie in het hogere segment, maar in het gewone segment verwacht ik nog steeds een stijging van de prijzen. Zouden de prijzen sterk gaan dalen, dan denk ik wel dat de Vlaamse overheid fiscale maatregelen zal nemen, al was het maar om deflatie tegen te gaan.” Vaz besluit dat “de mensen zich wel zullen redden. Ze zullen lenen op een langere termijn. En als het dossier moeilijker aanvaard wordt, zullen ze een borg zoeken, bijvoorbeeld de ouders. Maar misschien willen de banken nu ook meer privédossiers aanvaarden. Nu ze veel geld verloren hebben in de Europese obligatiecrisis, zullen ze zich misschien meer richten op particulieren en betere voorwaarden bieden.”

17/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Dit is het schattigste porseleinen servies!
Volgende artikel
Vijf tapijten om jouw interieur te restylen