Financieel en Juridisch

Hypothecaire lening voor woonboten

Goed nieuws voor eigenaars en kandidaat-kopers van woonboten en horecaschepen! Zij zullen binnenkort een hypothecaire lening kunnen afsluiten voor de aankoop van hun schip, dat heeft de Kamercommissie Handelsrecht beslist.

Hypothecair krediet woonboten wordt mogelijk

Totnogtoe konden woonboten en horecaschepen niet in het scheepvaartregister opgenomen worden, en bijgevolg konden ze ook niet als onderpand gebruikt worden bij een hypothecaire lening. Daar zal dus verandering in komen. Naast woonboten en horecaschepen zijn ook historische schepen, theaterschepen en expositieschepen in het wetsvoorstel opgenomen. En dat is goed nieuws, boten worden namelijk steeds vaker het decor voor trendy projectontwikkelingen. Dit wetsvoorstel zou een impuls kunnen zijn voor wonen op water.

Peter Dedecker licht toe

De Kamercommissie heeft het wetsvoorstel van Peter Dedecker (N-VA) aanvaard. Peter Dedecker legt uit: “Wie een woonboot wilde kopen of een aangemeerd schip tot horecazaak wilde ombouwen, kon bijna niet anders dan een duur persoonlijk krediet aangaan“. Hij vermoedt ook dat kandidaat-eigenaars hun schip nu niet langer in het buitenland zullen registreren en het varend erfgoed hierdoor in de toekomst extra beschermd zal worden. Ook Belgische kredietverstrekkers kunnen hier alleen maar baat bij hebben, verduidelijkt Peter Dedecker.

13/03/2012

Vragen en opmerkingen

JV
Jan van berckelaer

kent er iemand één bank in belgie die hypothecaire lening afsluit voor woonschip ,woon er al 4 jaar op met dure LOA
alle banken die ik aanspreek hebben schrik dat ik weg vaar ,
ik heb een concessie met Haven van Antwerpen

IT
iWonen team

Beste Jan,

Wij contacteren onze financiële expert.

Tot snel met meer nieuws,
het iWonen team

IT
iWonen team

Beste Jan,

Wij hebben onze financiële raadgevers gecontacteerd. Je kan een lening voor een woonboot nemen onder de vorm van een woonkrediet en hypotheekvestiging is mogelijk, maar veel Belgische financiële instellingen verkopen dit krediet niet. Volgens onze informatie zou Fortis dit type krediet verstrekken…

Veel succes met je zoektocht!
het iWonen team

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Dille & Kamille – de eigenzinnige groene keten
Volgende artikel
Hypothecair woonkrediet en verzekeringen in één!