Financieel en Juridisch

Huren of kopen?

Kan je best een woning huren of kopen? Dat hangt af van persoon tot persoon. Inspirerend Wonen wil jouw helpen bij jouw keuze en weegt de voor- en nadelen van beide formules tegen elkaar af.

Huren

Voor velen lijkt huren de meest logische keuze. Is dat ook echt zo?

De belangrijkste voordelen van huren zijn dat de huurder een beperkte verantwoordelijkheid draagt voor het pand en dat je eenvoudig en snel een woning kan huren. Je hoeft bovendien niet over een grote som spaargeld te beschikken en je kan makkelijk opnieuw verhuizen als jou dat beter uitkomt.

Huren heeft toch ook een groot nadeel. Het huurgeld gaat als het ware verloren en dient niet om een eigen vermogen op te bouwen. Bovendien is de huurder afhankelijk van de eigenaar die kan beslissen om een huurcontract niet te verlengen of zelfs om het pand te verkopen.

Kopen

Investeren in immobiliën wordt vaak beschouwd als een veilige belegging die zekerheid biedt op lange termijn.

De maandelijkse afbetaling van een hypothecaire lening kan overeenkomen met een huurbedrag, maar het voordeel is dat de kredietnemer ook eigenaar wordt van een pand. Bovendien kan je bij de aankoop van een woning in sommige gevallen rekenen op financiële steun (premies en subsidies), waardoor kopen op lange termijn interessanter wordt dan huren.

Je mag echter niet uit het oog verliezen dat de waarde van onroerend goed altijd kan wijzigen naargelang vraag en aanbod en de situatie op de vastgoedmarkt. Daarnaast kan de afbetaling van een hypothecair krediet soms hoger liggen dan een huurbedrag.

Om een goed inzicht te krijgen in jouw financiële situatie, is het van essentieel belang om jouw leencapaciteit te berekenen en raad te vragen bij jouw financiële instelling. Zo kan je beter inschatten of de afbetaling van jouw krediet realistisch of niet.

Huren of kopen, de conclusie

Huren of kopen, het is onmogelijk om te zeggen welk van beide de beste optie is. Je moet altijd voor de oplossing kiezen die jou het meest tevreden stelt. Op lange termijn is het meestal wel beter om een woning te kopen in plaats van te huren. Eigenaar worden brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee, maar biedt ook heel wat voldoening.

09/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Jongeren & hun eerste woning. Interview met Mark Konings
Volgende artikel
Het huurcontract opzeggen: enkele tips