Financieel en Juridisch

Hoeveel kan ik lenen voor een woning?

Je wil een nieuwe woning kopen, mooi zo! Het is van kapitaal belang dat je niet overhaast te werk gaat en jezelf de nodige vragen stelt bij de financiering van jouw woning. Welk soort lening zal je aangaan en hoe zit het met je terugbetalingscapaciteit en de looptijd van de lening? iWonen overloopt de belangrijkste vragen.

Hoeveel kan ik lenen voor een woning?

  • Eerst en vooral moet je jouw leencapaciteit bepalen. Zorg ervoor dat je maandelijks niet meer dan een derde van jouw netto inkomen afbetaalt. Breng ook alle vaste maandelijkse kosten in rekening. Verschillende financiële instellingen bieden handige tools aan om jouw lening te berekenen. Houd hierbij ook rekening met extra kosten zoals dossierkosten, registratierechten, aktekosten, enz.
  • Hoe lager de quotiteit van de lening, hoe sterker jouw onderhandelingspositie bij jouw kredietinstelling. Met de quotiteit wordt de verhouding tussen het gevraagde leenbedrag en de waarde van de woning bedoeld. Een quotiteit van 80% is gangbaar.
  • Bepaal de looptijd van de hypothecaire lening. De meeste leningen hebben een looptijd van 15, 20 of 25 jaar, maar er zijn variaties mogelijk. Denk hier goed over na, want een jaar minder of meer intresten betalen maakt echt een verschil.
  • Kies voor een lening met een vaste of variabele rentevoet. Weeg de voor- en de nadelen van beide formules tegen elkaar af.

Financiële steun bij een hypothecaire lening?

Sommige mensen maken aanspraak op financiële steun wanneer ze een hypothecaire lening aangaan.

  • Mensen die wonen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in Wallonië kunnen gebruikmaken van interessante rentevoeten, dit zijn de sociale leningen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden m.b.t. inkomen en gezinssituatie voldoen.
  • In Brussel bestaat er ook een speciale lening voor jongeren en jonge gezinnen.
  • In Wallonië worden nog steeds groene leningen toegekend tegen 0% intresten. Deze leningen moeten gebruikt worden om energiebesparende werken te financieren.

Hoe haal ik fiscaal voordeel uit mijn hypothecaire lening?

Iedereen die een hypothecaire lening heeft lopen, kan deze fiscaal optimaliseren. Een zeer interessante formule om kosten te besparen!

Bron: Immoweb.be

16/10/2012

Vragen en opmerkingen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De toegang tot het beroep aannemer toegelicht
Volgende artikel
Rolluiken: de alternatieven op een rijtje