Financieel en Juridisch

Het nut van de familiale verzekering

Een ongeval zit in een klein hoekje. Stel je even voor: jouw kinderen spelen rustig met de bal in de tuin tot het raam van de buurvrouw plots aan diggelen geslagen wordt. Wie zal dit betalen? Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je een familiale verzekering hebt!

Familiale verzekering = aansprakelijkheidsverzekering

Het woord zegt het zelf: een aansprakelijkheidsverzekering beschermt jou tegen ongelukjes in jouw privéleven.  Deze verzekering vergoedt dus in jouw plaats de schade die jij of iemand van jouw gezin toebrengt aan derden. Wanneer we spreken over een particuliere aansprakelijkheid of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, bestaan er twee mogelijkheden. Je kan kiezen voor een aansprakelijkheidsverzekering met individuele dekking of eentje met gezinsdekking. Deze laatste wordt ook wel de familiale verzekering genoemd.

Een individuele formule verzekert de verzekeringnemer, de gezinshulp en het huispersoneel. Een familiale formule verzekert daarnaast ook jouw partner, de in gezinsverband inwonende personen (kinderen, … – zefls tijdens hun tijdelijke verplaatsing) en inwonende bloed- en aanverwanten. Kleine kanttekening: het huispersoneel en de gezinshulp zijn enkel verzekerd indien het schadegeval zich voordoet wanneer het personeel bij jou thuis aan het werk is.

Een familiale verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Voor meer informatie over een aansprakelijkheidsverzekering en de exacte voorwaarden neem je best contact op met jouw verzekeringsmakelaar.

Schadegevallen in en om de woning

Om een concreet beeld te geven van de toepassingsmogelijkheden van een familiale verzekering geven we enkele voorbeelden, uit het leven gegrepen. 

  • Je laat een kokend hete theepot vallen op de voeten van een van uw gasten, die dringend naar de dokter moet.
  • Een kind komt spelen bij jouw kinderen en breekt een been tijdens het ravotten in de tuin, waarna je naar de spoed moet.
  • Jouw hond bijt een kind.
  • Bij het oversteken van de straat veroorzaak je een zwaar verkeersongeval met gewonden. 

Dit zijn vier voorbeelden, maar er kunnen zich nog veel meer ongelukjes voordoen, soms met medische kosten of herstellingskosten als gevolg. Een familiale verzekering zal jou dekken in een hele reeks van schadegevallen die door jou of jouw gezinsleden veroorzaakt zijn en die schade berokkenen aan anderen.

Het nut van de familiale verzekering

De familiale verzekering verzekert de burgerlijke aansprakelijkheid van de verzekerden voor schade berokkend aan derden in hoofde van het privé-leven. Een familiale verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Voor meer informatie over een aansprakelijkheidsverzekering en de exacte voorwaarden neem je best contact op met jouw verzekeringsmakelaar.

 

22/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Ambilight TV, voor een spectaculaire TV avond!
Volgende artikel
Originele muurdecoratie: stadsplannen Bedrock Images